Aktivister från miljöorganisationen Återställ Våtmarker lyckas gång på gång blockera motorvägar och ta sig upp på scener och dansgolv. ”Idol”, ”Let’s dance”, ”Melodifestivalen” och ”Allsång på Skansen” har alla råkat ut för klimatkupper.

Förra veckan meddelade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att regeringen satsar över 150 miljoner kronor nästa år på att återställa våtmarkerna. Trots det påbörjade organisationen sin sjätte aktionsvåg i mitten av september.

De menar att det förvisso är bra att regeringen nu agerar. Men det räcker inte.

– 155 miljoner för att återställa våtmarker är ren greenwashing. Det visar återigen att regeringen inte är kapabel eller har vilja att hantera klimatkatastrofer, säger Helen Wahlgren, grundare för Återställ Våtmarker.

Planerar flera motorvägsblockader

Den här gången håller Återställ Våtmarker på i två veckor i sträck. Under månaden kommer de göra tre stora motorvägsblockader. Den 12, 19 och 23 september.

Den 16 och 18 september kommer de dessutom gå långsamt genom stan i en så kallad "slow walk". Då ber de deltagare att ta med sig något som väsnas. Men det kan bli ännu mer protester än så, menar Helen Wahlgren.

– Att regeringen lägger så stor vikt vid torv- och våtmarker i den nya klimatbudgeten visar att vår kampanj fått genomslag och att fredlig civil olydnad fungerar.

Era metoder har inte landat väl hos alla...

– Det hjälper inte att gå i lagliga demonstrationer eller stå på torg. Historien har gång på gång visat att när människor är beredda att uppoffra sig kan stora förändringar ske.

Tar inte ställning

Återställ Våtmarker har varken sökt eller fått tillstånd att sätta sig på motorvägar. Carina Skagerlind på polisens mediecenter säger att polisen arbetar efter de lagar och regelverk som finns.

– Vi tar inte ställning till vem som genomför en allmän sammankomst utan regelverket är lika för alla, skriver hon i ett mejl.

Hur agerar ni om trafikstörningar bli för omfattande?

– Din fråga är hypotetisk och varje situation är unik. Det handlar initialt alltid om att ha dialog med eventuella personer på plats.

"En rejäl ökning"

I en skriftlig kommentar till Mitt i uttrycker klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) trots organisationens missnöje en stolthet över de nya satsningarna.

– De 155 miljoner som Helen Wahlgren refererar till är endast höjningen vi gör i anslaget för nästa år, där planen från den förra budgeten var att det totala anslaget skulle ligga på 200 miljoner – nu blir det i stället totalt 355 miljoner nästa år, vilket är en rejäl ökning, skriver Pourmokhtari (L).

– Jag delar oron över våtmarkernas utsläpp, och därför är jag så glad över att kunna sitta med i regeringen och fatta beslut om att vi ska satsa stora belopp över lång tid för att åtgärda detta, fortsätter hon.

Det krävs

Pontus Bergendahl, presstalesperson för Återställ Våtmarker, ser inga åtgärder i sikte.

– Den förra budgeten skulle ta tusen år för att halvera utsläppen från våtmarker. Nu lägger de bara på 155 miljoner. Lagstiftningen måste också ändras, säger han.

Vad behöver ni höra från regeringen för att sluta med era protester?

– För det första vill vi ha en klimatpolitik som är i linje med Parisavtalet. Det är inte svårare än så. Sedan måste vi underlätta för att man ska kunna väta våtmarker oavsett hur det påverkar andra markägare. Vi måste få mer pengar till ersättning för de som drabbas. Och torrbrytning ska förbjudas nu med detsamma.