Det var den 16 juli som polisen larmades till en adress i västerort, då en pojke under 15 år skadats allvarligt. Den minderåriga flickan, som tillhör samma familj, anhölls misstänkt för mordförsök. Dagen efter avled pojken av sina skador. Flickan häktades misstänkt på sannolika skäl för mord, den högre misstankegraden.

På grund av flickans låga ålder beslutades det att häktningen skulle omprövas efter en vecka, och flickan släpptes också ur häktet tidigare i somras.

Rättsmedicinalverket har nu genomfört en mindre sinnesundersökning av flickan, en så kallad paragraf 7-undersökning. Den visar, enligt åklagaren, att flickan kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid händelsen.

"Gör utredningsåtgärder"

En paragraf 7-undersökning genomförs i regel av brottsmisstänkta när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. Större sinnesundersökningar blir i regel aktuella först i slutet av utredningarna.

– Utredningen ska såklart bedrivas skyndsamt. Den fortlöper och vi gör utredningsåtgärder allteftersom, säger åklagaren Josefina Yalo.

Eftersom flickan inte är häktad finns det inte någon åtalsfrist för åklagaren. Ärendet måste trots detta hanteras skyndsamt med tanke på flickans ålder.

– Jag kan fortfarande inte säga om jag kommer väcka åtal, eller när det blir i så fall. Man är sällan säker på om man kommer väcka åtal förrän en utredning är klar, och man rett ut vad som skett och vad för misstänkt brott som begått, säger Josefina Yalo.

När tror du att du tagit beslut om åtal?

– Min förhoppning är att det ska ske under hösten.

https://www.mitti.se/nyheter/minderarig-misstanks-for-mord-slapps-ur-haktet/repvgC!n6kc9PApjBZl5DUqi4S26w/