Ett frö till Mjölkbaren sattes i jorden under en resa till Japan för flera år sedan. I Tokyo inspirerades Stefan Pernemar och hans floristfru Michelle Pernemar som driver Blommor 4U av kända Aoyama flower market teahouse.

Och i somras gjorde de slag i saken. Det som förr var lager byggdes om till kök och servering med 30 sittplatser. På baksidan lät de göra ett till fönster. Det är rikligt med växter. För en snabbt förbipasserande kan det ännu vara svårt att få med sig serveringen som de valde att "smygöppna".

– Vi visste inte om vi skulle hinna bli klara. Därför gick vi inte ut med något datum. Vi tänker att folk får hitta hit vartefter, säger Stefan Pernemar som tidigare bland annat varit kökschef på Artipelag.

En modern variant

Ordet mjölkbar för tankarna till svunna tider. Mjölkbaren i Bagarmossen är dock inget kulinariskt museum. Men det finns förstås en tanke med namnet.

– Vi har mjölkdrinkar, olika sorters våfflor, desserter och en del mat, förklarar Stefan samma dag som ugnstekt kyckling och blomkålssoppa med räkor stått på menyn.

En jordgubbsmjölk med glass görs redo för servering. "Det här är populärt i Sydkorea" berättar Stefan.

En jordgubbsmjölk med glass görs redo för servering. "Det här är populärt i Sydkorea" berättar Stefan.

Anders Björklund

På kaffefronten är det bryggkaffe som gäller. Några sorters mjuka kakor finns också för den som vill fika.

– Det känns familjärt här i Bagarmossen. Och det är så vi också vill att det ska vara. Familjärt i en blommig miljö. På Artipelag kunde det var 2 000 gäster på en dag. Det är skillnad.

På två ben

För att få plats med serveringen och köket har de nu förråd för blommor på annat håll. Så nu vilar verksamheten på två ben. Konkurrensen från matbutiker och kedjor om blomförsäljningen kan vara tuff för många småbutiker.

– Men vår kundkrets är bra och vi jobbar med att ge personlig service, säger Michelle Pernemar.

Men sannolikt kan serveringen och blombutiken ge varandra lite draghjälp. I serveringsdelen finns snittblommor på borden, hängväxter och andra blommor.

– Tanken är att blombutiken och mjölkbaren ska vara integrerade, säger hon.