Genom Stockholm går det flera stora trefiliga vägar. Men enligt polisen är det få som vet hur man ska bete sig bakom ratten när hastighetsgränsen är 80 kilometer eller mer.

Någon rymdforskning är det knappast tal om, enligt Michael Wäneus, polisinspektör på trafiksektionen i Stockholm.

– Använd det körfält som är längst till höger. Hur svårt ska det vara! Den så kallade mittfilsmaffian är ett stort problem i Stockholmstrafiken, säger han.

Michael Wäneus menar att framkomligheten blir ”otroligt mycket sämre” på grund av att alldeles för många bara använder mittenkörfältet.

– Det är en stor anledning till många trafikolyckor. När folk inte använder det högra körfältet byts det filer hejvilt, säger han.

Om man till exempel kör på E4/E20, ligger i det mittersta körfältet och kör i 75 kilometer blockerar man framkomligheten för alla i det högra körfältet, eftersom förare inte får passera på den sidan.

– Men när någon kör långsamt i mittenfilen vill bilister från både det högra och vänstra körfältet köra om. När de sedan ska placera sig i mittfilen kolliderar de. Dessa onödiga trafikolyckor kostar samhället enorma summor.

Kan inte ett problem med det högra körfältet vara att det finns många på- och avfarter?

– Det är inget hinder. Bilar som kör av försvinner ju från vägen.