Hundvakt i Stockholm beställd

Belgarna Philippe och Yolene de Coune har just rullat in på Klubbensborgs camping. Det ser otroligt grönt och fint ut, tycker de. Far och dotter har höga förväntningar på Stockholm, där de ska stanna fyra dagar.

– Vi vill bland annat se Gamla stan, Abbamuseet och Vasamuseet. Hunden kan vi förstås inte ta med till museerna men jag hittade en hundvakt via nätet, som ska ta hand om henne, ­berättar Yolene.

Yolene ville semestra i Sverige ­eftersom det inte är så varmt här och eftersom hon tycker om naturen och ”intresset för det ekologiska” här. Philippe håller med. Att få semestra med ­dottern smäller också högt.

Redo för en tur på stan

Korven och köttbullarna är just uppätna. Nu är Yvonne och hennes dotter Lovisa redo att lämna Klubbensborgs camping för en första tur på stan med resten av familjen.

– Vi kom för två timmar sedan. ­Äntligen är vi på semester i Stockholm! Jag har längtat. Slottet, Gamla stan och Abbamuseet står på min topplista, säger Yvonne.

Att t-banan ligger nära är jättebra, tycker hon. Men någon dag kanske de cyklar in till stan via Vinterviken – cyklar hänger bak på husvagnen.

Trebarnsfamiljen bor i den lilla tyska staden Bad Oldesloe, nära Lübeck. Yvonnes man är svensk så de lär återkomma till Sverige.

– Nästa gång satsar vi på att köpa biljetter till Allsång på Skansen. Vi älskar att titta på det, säger hon.

Först arbete – sedan ett svalkande dopp

15-åriga Axelsbergstjejen Sonja Eriksson-Lovén har just tagit ett dopp i Mälaren, ihop med lillasyster Vega. De har nästan aldrig badat vid Klubbensborg, men efter sju års väntan har familjen fått en kolonilott alldeles vid campingen.

– Vi odlar blommor och rotfrukter och sådant. I dag har vi varit där och jobbat och sedan ville vi bada, berättar Sonja, som ger den lilla badplatsen godkänt.

– Botten är stenig, men det är lugnt och skönt här. Och det var skönt att bada även om det var lite kallt, säger hon.

Lugnet och grönskan gör gott

– Det är verkligen väldigt fint här. Vattnet, grönskan och den lugna stämningen. Det gör inget alls att det är ostadigt väder, säger Jacob Dinesen och tittar ut över Mälaren.

Han har bilat från Odense i Danmark och kom till Klubbensborgs camping för en dag sedan. Nu ska han och flickvännen åka in till stan, förutsättningslöst.

– Vi har inte planerat vad vi ska titta på. Men vi har inte tänkt gå på ­museer. Vi vill framför allt uppleva stan och utforska vad som finns där, säger han.