En av de senaste statliga utredningarna, tillsatt av den tidigare rödgröna regeringen, har föreslagit att flygtrafiken på Bromma flyttas till Arlanda redan 2025.

Det skulle i så fall vara betydligt tidigare än 2038, det år som markavtalet mellan staten och Stockholms stad löper ut.

Stockholms stad rödgröna majoritet vill bygga bostäder på flygfältet.

När Mitt i i oktober 2022 intervjuade Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S), sade hon att den nya vänstermajoriteten i stadshuset ska arbeta för att bryta avtalet i förtid.

– Vi kommer att kontakta regeringen för att höra hur allvarligt menat de vill driva det här.

"Oerhört dyrt"

Att gå så lång som att välja att ensidigt bryta markavtalet i förtid och ta skadeståndskostnaden, var Wanngård inte beredda att gå.

– Nej, det skulle bli så oerhört dyrt, sade Wanngård.

Moderaternas pressjour i regeringskansliet skrev i en kommentar i ett mejl till Mitt i:

"Tidöavtalet innebär att något beslut om att lägga ned Bromma flygplats inte kommer fatta (utelämnat s) under mandatperioden."

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Ninni Andersson/Regeringskansliet

Ett besked den borgerliga infrastrukturministern Andreas Carlson (KD), enligt SVT slog fast under ett besök på Bromma flygplats på måndagseftermiddagen.

– Vi ser att Bromma i framtiden kan vara en omställningshub för det gröna flyget, som kommer i väldigt snabb takt. Därför vore det direkt osmart att avveckla Bromma i förtid, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), till SVT.

Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd i region Stockholm, välkomnar ministerns besked:

"Jag välkomnar ett rakt besked från regeringen. Bromma är och förblir en viktig knutpunkt för hela Sverige och avgörande för Stockholmregionens tillväxt och konkurrenskraft", skriver Tamsons i ett pressmeddelande.

Finansborgarrådet i Stockholm, Karin Wanngård (S), pratar om "svek" i ett pressmeddelande som Socialdemokraterna i Stockholm skickade ut under måndagen:

"Det är inte acceptabelt att Sveriges bostadsminister i ett enda drag stoppar tiotusentals bostäder i Stockholm. Det är ett svek mot alla stockholmare och mot näringslivet som redan har svårt att rekrytera på grund av bostadsbristen."

Miljöpartiet: "ett svek"

Miljö- och klimatborgarrådet i Stockholm, Åsa Lindhagen (MP), talar i liknande ordalag som Wanngård.

– Här har vi massor av mark, mitt inne i Stockholm, där vi vill bygga 30 000-50 000 nya bostäder men det här sätter regeringen stopp för. Trots att vi har enorm bostadsbrist, säger Åsa Lindhagen, till SVT.

Mitt i söker infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.