I en tidigare Mitt i-intervju lättade Stockholms stads finansborgarråd, Karin Wanngård (S), lite på förlåten om kraven staden kan komma att ställa för att få Brommaflyget avvecklat i förtid.

Nya rödgröna styret i Stockholm planerar enligt Karin Wanngård att skicka en delegation till Swedavia.

Staden hotar höja hyran för Bromma flygplats med 50 miljoner

Kravlista

På kravlistan finns höjd markavgift och hot om att låta Swedavia, svenska staten, stå för kostnaden av marksaneringen.

Kristoffer Tamsons, moderat oppositionsregionråd i Region Stockholm, en myndighet som bland annat har hand om det regionala planeringsansvaret för regional infrastruktur, låter upprörd när han kommenterar det rödgröna utspelet.

– Jag tycker att det är extremt att gå fram med den här typen av svältaräv-politik mot den samhällskritiska infrastruktur som flyget är, och göra det i en tid när flyget är mycket bräckligt efter en svår tid med pandemin. Det är oansvarigt.

Oppositionsregionråd. Kristoffer Tamsons (M).

Oppositionsregionråd. Kristoffer Tamsons (M).

Mikael Andersson

Tamsons fortsätter.

– Man måste resa stora frågetecken kring varför Stockholms stad hattar på det här sättet i stället för att släppa sin iver att lägga ned. Regionen har lagt ned mångmiljonbelopp på att bygga ut tvärbanan till Bromma flygplats. Nu är frågan om man kan lita på Stockholm. Vi bygger inte ut tvärbana för att det är roligt, det är en viktig knutpunkt där Bromma flygplats är en del. Det här riskerar att stora värden går förlorade som vi skapat.

"God dialog"

Tamsons tonar samtidigt ned konfliktnivån:

– Jag upplever ändå att vi haft en god dialog med staden. Ska det ske förändringar måste det göras på ett sätt så vi säkrar tillgången på nödvändig infrastruktur i Stockholmsregionen.

Finansborgarråd. Karin Wanngård (S)

Finansborgarråd. Karin Wanngård (S)

Lieselotte van der Meijs

I ett mejl till Mitt i svarar finansborgarrådet i Stockholms stad, Karin Wanngård (S), på Kristoffer Tamsons synpunkter:

"Bostadsbristen är ett allvarligt problem för enskilda människor såväl som för Stockholms tillväxt. Att Moderaterna i det läget fortsätter klamra sig fast vid att det ska finnas två flygplatser är naturligtvis beklagligt."

Wanngård skriver vidare att det är bra att kollektivtrafikförsörjningen förbereds, som tvärbanan, men skriver att även tunnelbanan behöver dras till området.

Om höjda avgiftskravet skriver borgarrådet att det inte är rimligt att stockholmarna ska subventionera en olönsam flygplats.

Enligt Wikipedia är "svälta räv" ett kortspel för barn som går ut på att "svälta ut" motspelarna genom att lägga beslag på deras kort.