Minns i september snön i november.

Förra vinterns snökaos känns avlägsen de här sensommarvarma septemberdagarna. Men i november förra året snöade det rejält under några dagar och på Huddinges gator låg snön kvar i drivor under lång tid.

På en vecka kom det in närmare 2 000 felanmälningar. Och då gick det inte ens att felanmäla förrän några dagar in i snöovädret.

Entreprenörerna klarade inte att leva upp till avtalen om hur snabbt snön skulle forslas bort. Kommunen har därför fört diskussioner med leverantörerna kring vitesföreläggade, vilket Mitt i Huddinge rapporterat om tidigare.

Får vite på 2 miljoner

Nu har man lyckats komma överens om ett vitessumma på 2 miljoner kronor.

– Det är samhällskritiskt att snöröjningen i kommunen fungerar. I förhandlingarna med våra leverantörer har vi därför också diskuterat hur vi kan säkerställa en bättre beredskap vid ett eventuellt liknande scenario under kommande vinter, säger natur- och stadsmiljönämndens ordförande Henrik Juhlin (C), i ett pressmeddelande.

Huddinge kommun har delvis samma snöröjningsleverantörer som Stockholms stad, som också har utkrävt vite från leverantörerna.

– Vi är glada över att vi efter långa och komplicerade förhandlingar till sist lyckats enas om ett rimligt vite för snöröjningsinsatserna i vintras, säger upphandlingschef Roger Himmelsköld.