Lina Wallentinson har jobbat som matskribent i 20 år och har bland annat varit redaktör på tidningen Buffé. Hon har även skrivit två kokböcker.

Förra året gick hon en bagarutbildning.

– Jag har alltid gillat experimentell bakning – till exempel med bönor och grönsaker. Under utbildningen gjorde jag praktik på ett glutenfritt bageri men jag hade egentligen inte tänkt starta något eget.

– Sedan tyckte jag att det var så kul och spännande att det blev så ändå.

Döpt efter dottern

Hennes bageri, där allt är ­gluten- och laktosfritt, ligger på Vikingagatan 18.

Det är döpt efter dottern Malva som ibland hjälper ­till i bageriet och själv är gluten­intolerant.

– Alla som kommer in i ett bageri blir glada, men här blir de lite extra glada. Det är så kul att höra föräldrar till barn med glutenallergi säga att ”du får ta vad du vill här inne”, säger Lina Wallentinson.

När hon hittade lokalen bestämde hon sig för att starta­ ”Malvas glutenfria hantverksbageri”.

– Bara runt hörnet ligger ju Lillebrors bageri, jag kände att det inte är någon idé att försöka konkurrera med dem så jag kör min egen nisch.

Ett heltidsjobb

Många har redan hittat hit. Både lokalbor och folk som kommer från andra delar av staden. Ryktet har spritt sig på sociala medier och i celiaki-forum.

Även om Lina bara har öppet torsdag-lördag är det ett heltidsjobb, menar hon.

– Jag har försökt att ta några frilansuppdrag samtidigt men det är svårt att hinna. Jag är här på tisdagar och onsdagar också och bakar småkakor och sätter degar.

– Nyligen köpte jag en frys så om man vill handla fryst bröd kan man knacka på om jag är på plats.

Och just matbröd är det fokus på, även om det också finns bullar och kakor.

– Jag har uppfattat att det som många glutenintoleranta saknar är just att kunna få ett schysst bröd. Det är lättare att baka glutenfria sötsaker.

Doftar gott

Amanda Peltonen och Kajsa Lindholm är på besök från Finland och hittade till bageriet via Instagram.

– Vår kompis som fyller år i dag har celiaki så vi ska köpa något här till henne. Det doftar väldigt gott, säger Amanda Peltonen.