När Mitt i hälsar på i Keramikstudio Kransen har den bara varit öppen några dagar. Ändå står det redan muggar, fat och skålar på hyllorna, skapade av de första kursdeltagarna. Snart ska de brännas och glaseras.

– Det har varit stort intresse för att vara med på kurserna. Jag tror att många har behov av att få arbeta med händerna. Många sitter ju mycket framför datorn på jobbet, säger Jessica Thyr.

Det är bara några månader sedan hon och Romina Moradi gick samman för att driva keramikstudion på Midsommarvägen 17. Arbetet inför öppningen har varit intensivt men nu är det mesta på plats. Här finns bland annat en drejstudio, ett rum för att kavla och bygga med leran och ett rum med en keramikugn.

– Vi har helgkurser där man lär sig grunderna och testar om lera är något man gillar. Sedan kan man gå vidare till femveckorskurser. Dessutom kan keramiker hyra en plats, berättar Romina Moradi, som blev frälst på keramik när hon gick sin första kurs för åtta år sedan.

Jessica Thyr och Romina Moradi gläder sig åt det stora intresset för deras nya keramikstudio.

Jessica Thyr och Romina Moradi gläder sig åt det stora intresset för deras nya keramikstudio.

Angie Gray

Perfekt tajming

Tidigare arbetade hon som instruktör vid Clay’n Play vid Globen. Men en ny ­fastighetsägare, som ville satsa på annat, tog över. I somras fick stället stänga.

Samtidigt insåg Jessica Thyr, som drev homestylingfirman Systrarna Blom ihop med sin syster, att marknaden för homestyling falnat. De lade ner företaget, som också hade kurser i blomster­arrangemang och keramik. Där stod hon sedan med stora tomma hyrlokaler.

– Då dök Romina upp. Det var perfekt tajming! säger hon och skrattar.

”Keramiken är mitt sätt att vara kreativ och komma ner i varv”, säger Romina Moradi, på plats vid en av drejskivorna.

”Keramiken är mitt sätt att vara kreativ och komma ner i varv”, säger Romina Moradi, på plats vid en av drejskivorna.

Angie Gray

Ökad konkurrens

Duons studio är en av flera keramikateljéer som öppnat i krokarna på senare år. Våren 2021 startade Paraplyateljén i Västertorps centrum. Grundaren Sissel Wibom ville framför allt skapa en plats för keramiker att jobba på tillsammans, men har också workshops och en keramikbutik.

– Det finns ett sug efter att göra något med händerna, särskilt efter pandemin. Men det har startat många nya keramikverksamheter och vi känner av konkurrensen, säger hon.

Cissi Blomqvist driver Oängslig keramik i Herrängen, i Älvsjö.

Cissi Blomqvist driver Oängslig keramik i Herrängen, i Älvsjö.

Privat

I Herrängen öppnade Cissi Blomqvist Oängslig keramik hösten 2022. Då var det bara ett år sedan hon själv började skapa i lera, efter att ha gått en kurs och förälskat sig i hantverket. Hon gick ner i tid från sitt stressiga arbete på H&M för att själv ha keramikkurser.

– I min studio är processen det viktiga, inte resultatet. Här behöver ingen känna prestationskrav och det är väldigt uppskattat, säger hon.

Vågor av intresse

Vid sidan av nykomlingarna finns Keramikverkstan Kavaletten i Aspudden sedan 24 år. Keramikern Åsa Blixt har jobbat där i många år och upplevt hur intresset gått i vågor.

– Nu har det varit en uppåttrend ganska länge. Vi har köer till våra kurser och kan inte ta emot alla, säger hon.