Traditionen med gratis julbord på julafton fyller 50 i år. Men det höll på att gå i stöpet.
I normala fall hålls julbordet på Himmel och Pannkaka (före detta Café Astrid).
Men eftersom kökschefen slutar i december ryker möjligheten att hinna ordna med julmat.
– Vi behövde en stor lokal som ligger centralt, säger Lions Göran Nyhlin.
Anders Björendahl från Gemenskap i Väsby håller med.
– Vi diskuterade lokaler, som Himmel och Pannkaka och Messingen. men de föll av olika anledningar.
Då klev en av arrangörerna fram, Hammarby församling, och erbjöd Vilunda församlingshem. Läget är centralt, vid Vilunda kyrka intill Väsby Centrum.
– Lokalerna är något mindre, men det blir en bra helhet eftersom de som vill även kan titta på julkrubban i kyrkan, tända ljus och lyssna på julgudstjänst. Det blir både julmat och gemenskap, säger diakon Lisa Hofverberg.
Julbordet serveras i tre rum med ett 120-tal platser.
– Tanken är att det blir drop in med ett par sittningar, säger Lisa Hofverberg.
Anders Björendahl, Gemenskap i Väsby, Frida Gustafsson, Eds församling, Marianne Lindblom, PRO, Siv Rosenqvist, SPF, Göran Nyhlin och Rolf Rulander, Lions, och Lisa Hofverberg, Hammarby församling är laddade för att ordna julbord i Vilunda församlingshem.
Mikael Andersson
Volontärer är medätare
Ett 30-tal volontärer kommer att hjälpa till att duka och förbereda, samt även sitta med vid borden – vara medätare – för de som vill ha lite extra sällskap.
En av dem är diakon Frida Gustafsson från Eds församling.
– Jag är med på julafton för de som vill samtala och ha sällskap.
Men mat kommer varken arrangörer eller volontärer behöva laga – den köps in från en restaurang i Upplands Väsby. Lokala företagare och handlare bidrar med julmust och annan dryck. Volontärerna har även bakat 200 (!) lussekatter.
Och att det finns många ofrivilligt ensamma i vårt samhälle blir extra tydligt vid jul. Till julbordet kommer ensamma, par, hemlösa och nysvenskar.
– Vi möts och delar gemenskap och vid ett bord kan en pensionär, en ensamstående mamma med ungdom, en hemlös och kyrkorådets ordförande dela måltid och gemenskap. Det är inte ofta sådana möten sker, säger Lisa Hofverberg.
Göran Nyhlin har imponerande nog varit med sedan julbordsstarten.
– Behovet av gemenskap är lika stort i dag som för 50 år sedan. Det finns många ensamma människor – och väldigt många dolda ensamheter. Det kan även vara tungt att vara ensam i en villa, säger Göran Nyhlin.
Gratis julbord
Vad: Gratis julbord för 50:e gången. Startades av Åke Palmgren 1971.
När: Julafton kl 11–13.
Var: Vilunda församlingshem, Kyrkvägen 12. (Intill Väsby Centrum)
Arrangörer: Hammarby, Eds och Fresta församling, Lions, SPF seniorerna, PRO, Pingstförsamlingen, Equmeniakyrkan Upplands Väsby, PRO Finska, Upplands Väsby kommun och föreningen Gemenskap i Väsby (GIV).
Källa: Mitt i
Julklappsinsamling på Frejavägen
För femte året i rad har Väsby Färghall ihop med Lions en julklappsinsamling till behövande barn, ungdomar och vuxna i Upplands Väsby. Julklapparna delas sedan ut med hjälp av Eds och Hammarby församling till de som bäst behöver dem. För varje insamlad julklapp skänker företaget 20 kronor.
Syskonen Linn Stålberg och John Thool ordnar insamling av julklappar med Lions.
Emma Fäldt
– Förra året samlade vi in 185 julklappar och den totala summan som skänktes uppgick till 16 000 kronor tack vare flera företagskunder som skänkte ansenliga summor samt vår gåva, säger Linn Stålberg som med sin bror John Thool ordnat insamlingen.
I år hoppas de på ännu fler klappar.
– Vi hoppas såklart att vi i år kan slå förra årets insamling, då julklapparna behövs mer än någonsin.
Maria prisas för sitt hjälparbete
Väsbybon Maria Eliasson gillar att hjälpa andra. För det har hon uppmärksammats flera gånger, nu senast med Vitsippspriset som delas ut av Kristdemokraterna i Upplands Väsby.
En del av motiveringen lyder: "Maria Eliasson har med stor osjälviskhet och med andra människors nöd skapat ett nätverk och en grupp på sociala medier där hon förmedlar pengar och andra resurser till människor som är i trångmål av olika slag. Hon har kunnat förmedla stora belopp till många Väsbybor och många är glada att få hjälpa till och ännu fler är tacksamma för den hjälp hon har kunnat förmedla."
– Det känns fint att kunna hjälpa andra. Det är så många som har det svårt, säger hon.
Det började redan 2015 när hon själv la upp ett inlägg i en bortskänkesgrupp på facebook där hon ville skänka barnkläder till "någon som hade det dåligt ställt".
– Men så fick man inte skriva, det skulle bara vara för återbruk. Då startade jag en egen grupp på facebook, "Behövande i Upplands Väsby".
Maria Eliasson fick årets vitsippspris.
Kristina Klempt
Handlade själv först
I början samlade Maria in pengar och åkte och handlade själv och lämnade till familjer.
– Det tog för lång tid, insåg jag. Nu swishar de som vill hjälpa till och jag fördelar pengarna.
De familjer eller ensamstående föräldrar, mest mammor, som hör av sig och vill ha hjälp får finna sig att Maria gör en viss ekonomisk kontroll.
– Jag vill ju att pengarna kommer till de som verkligen behöver dem. Många kanske klarar att betala hyra och el, men sedan räcker pengarna knappt till mat, än mindre julklappar. Till jul har många ångest och vet inte hur de ska få ihop det.
Och reaktionerna hos de som får hjälp är värt slitet.
– En mamma bröt ihop fullständigt. Hon sa att "nu får mina barn äta sig mätta i kväll". Familjer som får hjälp skriver ett tackbrev till mig som jag sedan lägger ut i gruppen. Då kan alla som hjälpt familjen läsa tackbrevet och det uppskattas jättemycket.
Maria berättar att många tycker det är pinsamt att be om hjälp.
– Men vem som helst kan förlora sitt jobb, råka ut för en olycka eller hamna mellan stolarna hos myndigheterna. Jag dömer ingen.
Bad för ensamma och hemlösa på julafton
Vilundabadet upprepar succén från förra året och håller öppet några timmar på julafton för de som är ensamma, hemlösa och/eller behöver extra omtanke.
Det blir samma upplägg med gratis bad mellan klockan 9 och 12 på julafton.
– Vi bjuder på julaftonsfika och en mysig förmiddag i badet för alla som känner sig ensamma, säger Niklas Mexter, anläggningschef på Vilundabadet.
Niklas Mexter på Vilundabadet med personal och volontärer från Fredagsklubben.
Privat
– Vi lånar ut handdukar och badkläder så långt lagret räcker.
Man kan bada, bubbla i bubbelpoolen och basta.
Volontärer från Fredagsklubbens pensionärer hjälper till att servera fika.
Kommunen stöttar med ett bidrag till julbadet.
Ge en klapp till ett barn som längtar
Pärlplatta, presentkort och lego. Lapparna på Giving Wall vid Väsby Centrums östra entré är fulla av önskningar. Ta en lapp och köp en klapp, är budskapet.
– Idén fick vi från Haninge, där de byggde en Giving Wall förra året, säger Helena Kihlanki på Tryggare Väsby som tagit initiativet till väggen.
Tjejer från årskurs nio i Upplands Väsby har dekorerat väggen och Svenska kyrkans barn- och ungdomsgrupper har skrivit önskelistorna. Kyrkan ansvarar även för att julklapparna hamnar hos barn och ungdomar som kanske inte får så många julklappar.
Ta en lapp och köp en klapp, är budskapet på väggen i Väsby Centrum.
Charlotte Arwedsson
– Många familjer hör av sig till oss. När de har betalat mat och hyra kanske det inte finns utrymme för julkappar. Då kan vi hjälpa till, säger Lisa Hofverberg, diakon på Hammarby församling.
Hon pekar också att det är lätt att glömma bort ungdomarna, "som blivit för stora för dockor och lego".
– De är jättetacksamma för biokort och presentkort i butiker så att de kan välja själva.
Så gör du:
Gå till Giving Wall vid östra entrén i Väsby Centrum.
Ta en av lapparna som hänger på väggen.
Köp det som står på lappen. Det du ger bort ska vara i nyskick, inte använt eller begagnat.
Lämna in julklappen oinslagen till personalen på Lekia. Det går också att lämna in direkt till receptionen i Svenska kyrkan. Kyrkan fördelar sedan jullklapparna.
Arrangör: Tryggare Väsby (Fastighetsägare i samverkan), Väsby Centrum och Svenska Kyrkan (Hammarby församling).
Källa: Tryggare Väsby/Väsby Centrum