Traditionen med gratis julbord på julafton fyller 50 i år. Men det höll på att gå i stöpet.

I normala fall hålls julbordet på Himmel och Pannkaka (före detta Café Astrid).

Men eftersom kökschefen slutar i december ryker möjligheten att hinna ordna med julmat.

– Vi behövde en stor lokal som ligger centralt, säger Lions Göran Nyhlin.

Anders Björendahl från Gemenskap i Väsby håller med.

– Vi diskuterade lokaler, som Himmel och Pannkaka och Messingen. men de föll av olika anledningar.

Då klev en av arrangörerna fram, Hammarby församling, och erbjöd Vilunda församlingshem. Läget är centralt, vid Vilunda kyrka intill Väsby Centrum.

– Lokalerna är något mindre, men det blir en bra helhet eftersom de som vill även kan titta på julkrubban i kyrkan, tända ljus och lyssna på julgudstjänst. Det blir både julmat och gemenskap, säger diakon Lisa Hofverberg.

Julbordet serveras i tre rum med ett 120-tal platser.

– Tanken är att det blir drop in med ett par sittningar, säger Lisa Hofverberg.

Anders Björendahl, Gemenskap i Väsby, Frida Gustafsson, Eds församling, Marianne Lindblom, PRO, Siv Rosenqvist, SPF, Göran Nyhlin och Rolf Rulander, Lions, och Lisa Hofverberg, Hammarby församling är laddade för att ordna julbord i Vilunda församlingshem.

Anders Björendahl, Gemenskap i Väsby, Frida Gustafsson, Eds församling, Marianne Lindblom, PRO, Siv Rosenqvist, SPF, Göran Nyhlin och Rolf Rulander, Lions, och Lisa Hofverberg, Hammarby församling är laddade för att ordna julbord i Vilunda församlingshem.

Mikael Andersson

Volontärer är medätare

Ett 30-tal volontärer kommer att hjälpa till att duka och förbereda, samt även sitta med vid borden – vara medätare – för de som vill ha lite extra sällskap.

En av dem är diakon Frida Gustafsson från Eds församling.

– Jag är med på julafton för de som vill samtala och ha sällskap.

Men mat kommer varken arrangörer eller volontärer behöva laga – den köps in från en restaurang i Upplands Väsby. Lokala företagare och handlare bidrar med julmust och annan dryck. Volontärerna har även bakat 200 (!) lussekatter.

Och att det finns många ofrivilligt ensamma i vårt samhälle blir extra tydligt vid jul. Till julbordet kommer ensamma, par, hemlösa och nysvenskar.

– Vi möts och delar gemenskap och vid ett bord kan en pensionär, en ensamstående mamma med ungdom, en hemlös och kyrkorådets ordförande dela måltid och gemenskap. Det är inte ofta sådana möten sker, säger Lisa Hofverberg.

Göran Nyhlin har imponerande nog varit med sedan julbordsstarten.

– Behovet av gemenskap är lika stort i dag som för 50 år sedan. Det finns många ensamma människor – och väldigt många dolda ensamheter. Det kan även vara tungt att vara ensam i en villa, säger Göran Nyhlin.

Gratis julbord

Vad: Gratis julbord för 50:e gången. Startades av Åke Palmgren 1971.

När: Julafton kl 11–13.
Var: Vilunda församlingshem, Kyrkvägen 12. (Intill Väsby Centrum)

Arrangörer: Hammarby, Eds och Fresta församling, Lions, SPF seniorerna, PRO, Pingstförsamlingen, Equmeniakyrkan Upplands Väsby, PRO Finska, Upplands Väsby kommun och föreningen Gemenskap i Väsby (GIV).

Källa: Mitt i