Den 26 september i fjol sköts en man i 60-årsåldern utanför en villa i Åkersberga. Han fördes till sjukhus och överlevde sina skador. Drygt ett dygn senare sköts en man till döds och ytterligare en man skadades i Jordbro. Strax efter skottlossningen åkte även en bil igenom ett radhus i Jordbro och polisen kopplade ihop de två händelserna.

Nu har en man i 20-årsåldern häktats misstänkt för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök i samband med händelserna i Jordbro och i Åkersberga.

Redan ett par dagar efter skjutningen i Jordbro berättade kammaråklagare Åsa Valter att de utredde om offren var de tilltänkta måltavlorna. Nu bekräftar hon att det både i Jordbro och Åkersberga troligen inte var fallet.

– Vi utreder fortfarande motivbilden, men det finns ingen uppenbar koppling mellan offren i Åkersberga och Jordbro. Ingen av offren hade heller någon koppling till brottslighet – troligen rör det sig om felskjutningar i båda fallen, säger hon.

Även misstänkta i Åkersberga

Sedan tidigare är tre personer häktade för dödsskjutningen i Jordbro. Det rör sig om en 22-årig man som är på sannolika skäl misstänkt för mord och en 21-årig kvinna misstänkt för medhjälp till mord. De har båda kopplingar till den adress i Hässelby där det inträffade en explosion några dagar efter deras häktning. Ytterligare en nu 19-årig man är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord.

I december häktades alla tre även för skottlossningen i Åkersberga, på sannolika skäl misstänkta för försök till mord. Sedan tidigare är ytterligare en person häktad för skottlossningen i Åkersberga.

Mannen i 20-årsåldern som nu har häktats för anstiftan mord och mordförsök på båda platserna är hemmahörande i Haninge. Så sent som i november i fjol dömdes han för penningtvättsbrott och är sedan tidigare även dömd för narkotikabrott. Åsa Valter vill i dagsläget inte kommentera vad det finns för koppling mellan mannen och de övriga häktade, eller vad det är för bevisning som har lett fram till mannens häktning.

Ytterligare tre personer var sedan tidigare misstänkta i samband med dödsskjutningen i Jordbro. De är nu avskrivna från samtliga misstankar enligt Åsa Valter.

Alla misstänkta nekar till anklagelserna. Det är ännu inte klart när ett åtal kan väckas.