22.36 på tisdagskvällen (26/9) larmades polisen till en adress i Åkersberga. En man i 60-årsåldern hittades skottskadad utanför en villa och fördes med ambulanshelikopter till sjukhus för vård.

– Jag hörde helikoptern. Den flög så lågt och långsamt, berättar Meta som bor i området.

Varken hon eller maken hörde själva skottlossningen.

– Vi hade precis pratat om hur fantastiskt det är att vi är förskonade från sådant här, säger hon.

Meta och hennes make hade gått och lagt sig när skjutningen inträffade.

Meta och hennes make hade gått och lagt sig när skjutningen inträffade.

Mikael Andersson

När Mitt i besöker brottsplatsen är den fortfarande avspärrad och polisens tekniker är på plats för att säkra eventuella spår.

Enligt polisen är det för tidigt att säga något om motiv eller om dådet har koppling till konflikten inom och mellan kriminella nätverk som misstänks ligga bakom den senaste tidens våldsvåg.

– Det ber jag att få återkomma om. Det är alldeles för tidigt att säga, säger Anders Bryngelsson presstalesperson på polisen i Stockholm.

Larmade om brand

Klart tycks vara att en brand utbröt kort innan mannen sköts. 22.34 fick Storstockholms brandförsvar ett larm om att det brann på den aktuella adressen.

– Initialt så var det en brand på en altan, säger Roger Sverndal, ledningsoperatör på Räddningscentral Mitt.

När brandförsvaret kom till villan var branden redan släckt och istället fick personalen bistå polisen, en insats som avslutades först efter midnatt.

– Det är för jävligt!, säger Åkersbergabon Göte som brukar hälsa på sin son i området.

Som många andra hade sonen redan gått och lagt sig och hörde inte när mannen sköts bara något hundratal meter bort. Han vaknade inte förrän polisen ringde på hans dörr för att höra eventuella vittnen.

– Det är ju inte klokt. Ska det vara så här?, säger Göte.

Den skjutne mannen fördes till sjukhus för vård. Enligt polisen var hans skador allvarliga, men inte livshotande.

Mordförsök

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord och grovt vapenbrott.

– Det enda jag säga är att det jobbas för fullt med detta på alla håll och kanter, säger Robert Sundler, kommunpolis i Österåker.

– Vi gör teknisk undersökning, knackar dörr, gör förhör och analyserar telefoner som rört sig. Och så kollar man så klart om det finns kopplingar till tidigare våldsdåd. 

– Verkligheten ser ju ut så att vi har haft väldigt mycket skjutningar och sprängningar i närliggande kommuner, och att vi skulle få stå utanför vore väldigt naivt att tro.

På torsdagen (28/9) hade ännu ingen misstänkt gripits för skottlossningen.