Det var strax innan midnatt på onsdagen som polisen fick in larm om smällar. När polisen kom dit hittades två män skottskadade utomhus i bostadsområdet strax intill centrum. En av männen avled under natten av sina skador.

På torsdagsmorgonen är ett stort område avspärrat strax intill centrum och polisen är kvar på platsen. Folk stannar och pratar med varandra eller tar en bild. Flera har inte hört något under natten och undrar vad som har hänt.

– Jag hörde skotten och sedan blev det ett tumult utanför med flera som grät. Sedan kom en helikopter och landade strax intill här. Man blir rädd och mår inte så bra i dag. Jag vet inte hur jag ska prata med mina barn om det här, säger en man som bor i närheten.

Bil genom husfasad

Några minuter efter skottlossningen kraschade en bil in i en husfasad i ett radhus en bit längre bort i Jordbro. Polisen kopplar ihop de två händelserna.

I huset bor Peter Eriksson. Morgonen efter står han utanför det stora hålet som nu går rakt in i köket. Den nedre delen av trappan är borta och det väller saker ur huset ut på gräsmattan.

Jordbro skottlossning

Jordbro skottlossning

Anna ludvigsson

– Jag mår helt okej. Jag är mest lättad över att bara jag var hemma, allt med själva skadorna på huset får lösa sig, säger han.

Ibland sitter Peter Eriksson och arbetar på nedervåningen på kvällen, men på onsdagen hade han redan gått och lagt sig när han väcktes av ett brak och ljudet av krossat glas.

– Jag förstod inte vad det var först och var på väg ut ur sovrummet för att se vad som hade hänt. Jag trodde att något hade rasat i huset.

Vad som händer nu med skadorna på hans hus vet han inte.

– Jag kunde ha suttit här nere i köket. Hade de kommit lite tidigare hade det kunnat se annorlunda ut.

"Blir värre och värre"

Utanför Jordbro centrum sitter en kvinna som har bott här i 15 år. Hon är rädd och ledsen.

– Sverige måste reagera nu direkt. Det räcker inte med att polisen kommer efter att någonting har hänt, det måste göras något innan saker händer, säger hon.

Tesfar Berhe är på väg in i centrum från sin lägenhet i närheten.

– Jag hörde ingenting under natten men jag blir rädd, säger han.

Tesfay Berhe hörde ingenting under natten men känner sig rädd när han får reda på vad som har hänt.

Tesfay Berhe hörde ingenting under natten men känner sig rädd när han får reda på vad som har hänt.

Anna Ludvigsson

Zahed Mahud har bott i Jordbro i sju år och trivs i området.

– Men det blir värre och värre med sådant här, säger han.

Hans egna barn är vuxna och bor på annan ort men han tycker det är bra att polisen pratar med föräldrar och barn.

– Men man kanske kan göra det ännu mer. Det måste stoppas, säger han.

M-topp ger känga till regeringen

Kommunstyrelsens ordförande, Sven Gustafsson (M) var i Jordbro på morgonen. Han levererar ett skarpt meddelande till regeringen.

– Det skjuts överallt och kulorna viner över våra huvuden. Det går inte längre att ha manifestationer eller prata om kommissioner. I andra länder hade det varit ett undantagstillstånd nu, men vi har inte den funktionen i lagstiftningen i Sverige, säger han.

Han menar att det nu är dags för "någon form av undantagslagstiftning".

– Och det är Tidöpartiernas skyldighet att göra det nu. Vi i kommunen kan leverera jättebra lokala lösningar men nu vädjar jag till regeringen och Tidöpartierna: Sätt ner foten och gör det nu. Det är helt absurt, ingen går säker längre, säger han.

På torsdagseftermiddagen meddelade polisen att fyra personer är anhållna och två personer är gripna efter skjutningen. Det ska röra sig om en kvinna och fem män som alla är i 20-årsåldern.

Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsen ordförande, var på plats i Jordbro på morgonen.

Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsen ordförande, var på plats i Jordbro på morgonen.

Angie Gray