Bara det senaste dygnet har två män, en i Jordbro och en i Fruängen, skjutits ihjäl i Stockholm. Nu kräver S-ledaren Magdalena Andersson andra åtgärder – bland annat att militärer ska bistå polisen – för att stävja gängvåldet, rapporterar Aftonbladet.

I dag kan Försvarsmakten hjälpa polisen med exempelvis transporter. Men Andersson vill att lagen snabbt ändras så att militären ska kunna utföra andra arbetsuppgifter åt polisen.

– Bevakning som poliser utför skulle militär kunna utföra. Därutöver finns det tekniskt kunnande hos militären som de skulle kunna bistå med, säger hon till tidningen.

Vill ha förstärkning från grannländer

Dessutom vill S att Sverige ber om polisiär förstärkning från nordiska grannländer.

Flera förslag om att sätta in militären mot gängkriminialitet har kommit senaste åren. Bland annat öppnade dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) för det 2018 och ett år tidigare lämnade moderata riksdagsledamöter in en motion på samma tema.

Det pågår samtal på justitiedepartementet om frågan och regeringen väntas presentera något utifrån samtalen inom kort, enligt Aftonbladets uppgifter.

På frågan om militären hade kunnat bistå polisen med hjälp under nattens våldsdåd svarar försvarsminister Pål Jonson (M) att ”det inte finns sådana planer nu”.

Efter mordet: Stängt på Mälarhöjdens IP i två dagar

Mälarhöjdens IP hålls stängd under två dagar, efter gårdagens skottlossning.

Många barn idrottade på Mälarhöjdens IP när en ung man sköts till döds på idrottsplatsen i onsdags kväll. Nu står idrottsplatsen i princip tom under två dagar, eftersom kommunen håller verksamheterna stängda.

Det blir alltså varken fotboll, gymnastik eller hockey på idrottsplatsen. Däremot håller tennishallen öppet för dem som vill spela. Den är inte kommunägd utan ägs av MIK Tennis.

Krisstöd att få

Samtidigt ger Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning krisstöd och trygghetsskapande åtgärder i området, tillsammans med Skärholmspolisen, Svenska kyrkan, Röda korset och skolor i området.

Mötesplats Fruängen på Fruängsgången 1 är öppen klockan 08–21 under torsdagen, klockan 10–21 på fredag och klockan 12–21 på lördag och söndag. Där finns stadsdelsförvaltningens krisstödjare att prata med för dem som behöver.

Dessutom håller Vårfrukyrkan i Fruängen och Brännkyrka kyrka i Älvsjö öppet klockan 09–16 alla dagar.

Polisen utökade det avspärrade området vid Mälarhöjdens IP efter hand under kvällen.

Polisen utökade det avspärrade området vid Mälarhöjdens IP efter hand under kvällen.

Maria Nykvist

Efter mordet: Stängt på Mälarhöjdens IP

Krisstöd på plats i området efter skjutningen