Mälarhöjdens IP var på onsdagskvällen helt avspärrad, efter den skottlossning som ägde rum strax före klockan 19. En 18-årig man hade skjutits på idrottsplatsen, samtidigt som barn befann sig där för att träna fotboll.

Ett par timmar senare meddelade polisen att han avlidit av sina skador.

– Var ska man nu känna sig trygg? Nu skjuter de till och med på idrottsplatser. Jag har en dotter som är 3,5 år och känner mig orolig för det samhälle hon ska växa upp i, säger en ung man som bor i ett område i närheten.

Polisen utökade det avspärrade området vid Mälarhöjdens IP.

Polisen utökade det avspärrade området vid Mälarhöjdens IP.

Maria Nykvist

Många skakade

Han liksom många andra hade samlats runt idrottsplatsen på onsdagskvällen. De står i små klungor och pratar och tittar in mot avspärrningarna, bevakade av ordningsvakter. Det är föräldrar, barn och ungdomar som bor i området och som är skakade av det som hänt.

Ett gäng unga killar berättar att de kände personen som skjutits. När de ser i sina mobiler att han avlidit bryter ett par av dem ihop.

– Vi bor inte här men kom hit när vi fick höra att han skjutits, säger en av dem.

Sent på kvällen gick polisen ut med att en grå Toyota RAV4 med tonade rutor bak hade observerats i samband med mordet. De som sett bilen uppmanas att kontakta polisen på 114 14, eller, om läget är akut, 112.

– Vi är tacksamma för alla som hör av sig, Det har kommit in flera uppslag under natten, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Video spreds

Under onsdagskvällen spreds också en video i sociala medier som uppgavs skildra händelseförloppet vid skjutningen. Polisen har bekräftat att man använder den i sin utredning.

– Filmer kan vara till hjälp för oss. Beroende på vad de visar måste man ändå tänka på vad de innehåller innan man sprider dem. När jag pratar med tonåringar om det brukar jag fråga dem hur de hade känt om offret var deras mamma eller kompis. Hade de spritt bilden då, säger Towe Hägg.

Mälarhöjdens IP hålls nu stängd i ett par dagar och krisstöd finns att få i området.

Stökigt hela september

Skottlossningen ägde rum efter en månad då det har varit stökigt vid Mälarhöjdens IP. Kriminella personer har hängt där och gripits för flera brott. Både polis och ordningsvakter har därför haft skärpt bevakning på platsen och Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning har tidvis förstärkt närvaron av fältassistenter.

En stort område runt Mälarhöjdens IP spärrades av under onsdagskvällen.

En stort område runt Mälarhöjdens IP spärrades av under onsdagskvällen.

Maria Nykvist

Efter mordet: Stängt på Mälarhöjdens IP i två dagar

Mälarhöjdens IP hålls stängd under två dagar, efter gårdagens skottlossning.

Många barn idrottade på Mälarhöjdens IP när en ung man sköts till döds på idrottsplatsen i onsdags kväll. Nu står idrottsplatsen i princip tom under två dagar, eftersom kommunen håller verksamheterna stängda.

Det blir alltså varken fotboll, gymnastik eller hockey på idrottsplatsen. Däremot håller tennishallen öppet för dem som vill spela. Den är inte kommunägd utan ägs av MIK Tennis.

Krisstöd att få

Samtidigt ger Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning krisstöd och trygghetsskapande åtgärder i området, tillsammans med Skärholmspolisen, Svenska kyrkan, Röda korset och skolor i området.

Mötesplats Fruängen på Fruängsgången 1 är öppen klockan 08–21 under torsdagen, klockan 10–21 på fredag och klockan 12–21 på lördag och söndag. Där finns stadsdelsförvaltningens krisstödjare att prata med för dem som behöver.

Dessutom håller Vårfrukyrkan i Fruängen och Brännkyrka kyrka i Älvsjö öppet klockan 09–16 alla dagar.

Polisen utökade det avspärrade området vid Mälarhöjdens IP efter hand under kvällen.

Polisen utökade det avspärrade området vid Mälarhöjdens IP efter hand under kvällen.

Maria Nykvist

Efter mordet: Stängt på Mälarhöjdens IP

Krisstöd på plats i området efter skjutningen