Ja, det såg faktiskt ut som att det till slut skulle röra på sig vid ingången till Stadshagens tunnelbana vid korsningen Sankt Göransgatan och Mariedalsvägen.

Pressbyrån har satt upp en skylt som skvallrar om en ny butik vid entrén som varit stängd sedan 2020. Och visst är det så att Pressbyrån tar över den lokal vid spärrarna som hette Mandys Corner.

– Vi tar över och jobbar nu med att iordningställa butiken. Den kommer att invigas i samband med att tunnelbane­uppgången öppnar, säger Harris Lukeman, presskontakt vid Pressbyrån.

Hiss och rulltrappor

I övrigt hänvisar Pressbyrån till SL för frågor om när öppningen av ingången sker. Och från kollektivtrafikens håll är beskedet fortsatt negativt.

– Tyvärr är det fortfarande så att det tränger in vatten och det måste åtgärdas innan vi därefter kan ta itu med reparation av hiss och rulltrappor, säger Claes Keisu, presskontakt vid SL.

Buden och löftena från SL har varit många sedan de stängde ingången 2020. Då hade ett bostadsbygge i korsningen gjort att bergsytan sprack och att vatten läckte ner. Något som bland annat förstörde rulltrappan.

Resenärerna hänvisas till andra ingångar i Stadshagen.

Resenärerna hänvisas till andra ingångar i Stadshagen.

Olle Anrell

Sedan dess har SL om och om igen lovat att berget ska tätas och att entrén ska öppna igen.

Men i november 2023 hade SL till slut upphört med att ge löften om datum för en återöppning. Då sa de bara att det inte går att säga vilken månad det skulle ske.

Och några exakta löften kan SL alltså inte ge så här sju månader senare heller.

Nya sprickor

– Vi tror inte att entrén kommer att kunna öppnas förrän efter sommaren. Mer precisa än så kan vi tyvärr inte vara.

Entreprenören Strukton har sedan tidigare gjort bergförstärkningar, tätat och lagt på sprutbetong i berget ovan ingången.

– Men vi har hittat nya sprickor där det tränger in vatten.

Arbetet med att täta berget fortsätter därför och Claes Keisu menar att det inte finns någon risk att ingången aldrig kommer öppna igen.

– Självklart ska entrén öppna, men det återstår som sagt en del jobb som att täta sprickor och att reparera hiss och rulltrappor.