Tillsammans samlar de tre partierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna 22 av 61 mandat i Tyresös kommunfullmäktige. Bara med hjälp av stödpartiet Sverigedemokraterna når de en knapp majoritet, med totalt 31 mandat.

I ett pressmeddelande från Moderaterna i Tyresö klockan 14.00 på tisdagen meddelar Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna att det blir regimskifte i kommunen.

Anki Svensson (M) går från oppositionsråd till att ha taktpinnen för styret.

– Det är aldrig enkelt med förhandlingar men vi är gamla allianspartners så det har gått bra. Vi har fört ungefär samma politik i opposition, säger Svensson på frågan om det var svårt att komma överens med C och KD.

De tre partierna får bara 22 av 61 mandat vilket betyder att man förlitar sig på Sverigedemokraterna för att nå majoritet.

– Ja, det blir minoritetsstyre. Vi måste ha ett stöd, precis som Vänsterpartiet varit under den gångna mandatperioden. SD kommer att fortsätta i opposition men vi kommer att föra dialog med dem för vår politik i sakfrågor.

Anki Svensson säger att det nya styret kommer att ha fokus på stora, viktiga frågor som till exempel byggtakten och säkerheten.

– Ekonomin ser inte bra ut framöver. Vi måste fokusera på gemensam budget och sakfrågor nu och framåt.

Moderaterna förknippas med skattesänkningar, hur blir det med det nu?

– Vi har ett ständigt vallöfte att komma i fas skattemässigt med andra kommuner, men har inte haft något specifikt vallöfte om skattesänkningar. Först måste budgeten bli klar.

Alliansen vill ta bort skatteslöseriet, säger Svensson.

– Men jag kan med säkerhet säga att det inte finns möjlighet att sänka skatten till nästa år. Det finns en långsiktig plan att sänka skatten, men ingen osthyvelspricip.

De nya allianskollegorna skriver i pressmeddelandet om samarbetet:

– Tyresö ska präglas av trygghet och framtidstro. Med vår jordnära och resultatinriktade politik tror vi på att förbättra Tyresö tillsammans – där vi ger kraft åt varje människa, säger Ulrica Riis-Pedersen (C).

– Vårt mål är ett samhälle där friheten att forma sitt eget liv går hand i hand med ansvaret för sin medmänniska. Vi vill bygga ett Tyresö som håller samman. Ingen ska hållas tillbaka och ingen ska lämnas efter, säger Ulf Perbo (KD).

S stolta över valet och gångna mandatperioden

I fyra år har S styrt tillsammans med L och MP och stöd från V. Nu ser det ut att bli maktskifte. Anita Mattsson blir då oppositionsråd.

– Jag tänker att vi socialdemokrater har gjort en bra valrörelse och fått var tredje Tyresöbos röst. Vi är den samlande kraften mot M och SD;s högerkonservativa styre, säger Mattsson.

Hon fortsätter med att säga att hon är besviken över Centerns vägval, att samarbeta med Sverigedemokraterna som stödparti.

– Jag tror även att deras väljare är besvikna nu. Om Centern tror att de får igenom mer liberal politik med SD, så är det ett val de har gjort.

Varför fick gamla styret inte fler mandat av väljarna?

– Vi socialdemokrater har pratat med alla partier utom SD om att bilda styre. Just nu är vi i en situation där vi går i opposition. En konstruktiv kraft för Tyresöborna och vi är redo att samarbeta. Vi hade hoppats på ett stabilt mittenstyre.

Det Anita Mattsson är mest stolt över den gångna mandatperioden?

– Vi är väldigt stolta – vi har vänt ett underskott till överskott, vänt skolresultatet uppåt, återinfört ökade trygghetsinsatser och förbättringar inom äldreomsorgen. Därför har väljarna gett oss det stödet i valet.