12.00: På tur i Muskötunneln

Resan till Muskö går via Muskötunneln, den näst längsta biltunneln i Stockholms län. Tunneln är tre kilometer och på det djupaste stället går den 66 meter under fjärden. Så gör dig förebredd för lock för öronen på resan genom tunneln.

Tunneln byggdes när Musköbasen, eller Muskös örlogsbas, byggdes på ön. Under fyra år byggdes tunneln som invegs den 15 mars 1964.

12.25: Nära till allt

Vid gungorna på skolgården vid Muskö skola väntar Lily Kruthammar, 11 år, och Elin Rindstam, 10 år, på att bli hämtade. Elin går första året på Muskö skola.

– Hela min släkt bor här och det är skönt att ha dem nära. På fritiden brukar jag bada och på vintern åker vi på sjön, säger hon.

Lily ska bli advokat när hon blir stor.

– Det är skönt att det inte är så mycket folk här. Man behöver inte va orolig att något ska hända för alla känner alla.

12.50: Slokande sommarboom

Muskö blev stockholmarnas favoritresmål i somras. Resorna till ön ökade med hela 31 procent jämfört med förra året, visar en undersökning från Telia som analyserade stockholmarnas resande på hemmaplan. För två år sedan ökade resandet till Muskö med 51 procent.

Men när Mitt i Haninge är på besök verkar turisterna ha flytt sin kos. Det är nästintill tomt på folk på ön. Istället får en brun, vissen midsommarstång på den tomma campingplatsen vara en symbol för avsaknaden av turister.

13.00: Från hets till harmoni

Ramazan Acaralp drev en diner vid Gullmarsplan i 20 år. Till slut fick han nog av sena nätter i en våldsam miljö. Runt åtta rättegångar har han vittnat vid efter saker han sett på jobbet. Idag driver han en mindre restaurang på Muskö.

– Jag har dåliga erfarenheter av Gullmars, där levde jag efter klockan. Idag kan jag bomma igen resturangen i några månader på vintern för att åka till Sala och jaga. Det är ett mer harmoniskt och stressfritt liv jag lever idag.