När Hassan Jama (V) blev ny ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd sa han i sin första intervju med Mitt i att han gärna vill locka fler deltagare till nämndens möten, bland annat genom att hålla dem på olika platser i området. Till exempel i Rågsved. Nu är planen att förvaltningens hela kontor och verksamhet ska flytta just dit.

Måste ut

Om tre år måste förvaltningen vara ute från lokalerna i Slakthusområdet, eftersom byggnaden ska rivas. Förvaltningen har känt till detta en längre tid och haft olika geografiska lösningar uppe till diskussion. Nu gör man bedömningen att en flytt till Rågsved både är "lämplig och möjlig". Ett område där det ska byggas mycket, i projektet "Fokus Hagsätra Rågsved" planeras 3 000-4 500 bostäder fram till 2035. Hassan Jama är uppspelt och glad när Mitt i pratar med honom.

– Det här är så bra. Ett stort lyft för platsen, och för oss. Rågsved är ett prioriterat och utsatt område där det pågår en del droghandel och andra dåliga saker. Vi vill verkligen vända utvecklingen där. Så pass mycket att vi vill flytta vårt hus dit, säger han.

Fler som ska luncha

Förvaltningen har mellan 450 och 500 anställda medarbetare.

– Lunchställena, småbutikerna, hela området kommer att påverkas, säger Hassan Jama.

Finns det några nackdelar med att flytta?

– Det finns alltid för- och nackdelar. En del kanske får längre att åka. I dag ligger vi närmare det som många menar är kärnan i stadsdelen. Men man får inte glömma att Enskede-Årsta-Vantör är väldigt stort. Egentligen borde centrum ligga någonstans i Stureby om man tittar geografiskt. Och Rågsved är faktiskt bara nio minuter med tunnelbanan från Globen, säger Hassan Jama, själv uppvuxen i Hagsätra.

På nya adressen, Kumlagatan 9, planeras även ett 60-tal seniorbostäder.

Nu har ett beslut om att starta planarbete tagits av politikerna i stadsbyggnadsnämnden. Som det ser ut i dag behöver förvaltningen flytta från sina nuvarande lokaler någon gång 2026-2027.