Det var på kvällen den 2 mars förra året som en tidigare ostraffad man i 50-årsåldern sköts till döds i sin bostad. Även mannens två döttrar och deras mor befann sig i bostaden vid mordtillfället.

Nu döms en 19-årig man till livstids fängelse för mordet.

Åklagaren Mikael Carlssons bedömning är att mordet på Tullingepappan är en hämnd för en skjutning i Uppsala som hans son troddes ligga bakom, och att mordet på pappan ska vara ett beställningsmord på uppdrag av gängledaren kurdiska räven.

– Offret hade ingen koppling till konflikten och sköts till döds i sitt hem på natten samtidigt som hans sambo och minderåriga barn befann sig i bostaden. Det är uppenbart att gärningen ska bedömas som särskilt hänsynslös, säger rådmannen Peter Grym, ordförande i målet, i ett uttalande.

Sonen dömdes först i tingsrätten till 14 års fängelse för mordförsöket och tidigare brottslighet, men friades senare från all inblandning i mordförsöket av hovrätten.

Efterlystes i media

Utpekandet i media av den mördade mannens son polisanmäldes, men förundersökningsledaren vid särskilda åklagarkammaren valde att inte väcka åtal.

Ärendet gick vidare till JO och i oktober uttalade sig riksåklagare Katarina Johansson Welin i fallet på begäran av JO-utredningen.

I en skriftlig bedömning meddelade hon att händelsen är "djupt tragisk" men att det fanns något att "vinna" på att publicera namn och bild på den misstänkta sonen.

Flera fängelsestraff

Även tre andra personer döms för inblandning i mordet på Tullingepappan.

Två män, 20 respektive 18 år gamla, döms till fängelse i tre år och tre månader respektive ett år och två månader för bland annat grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott.

En 24-årig man döms till två års fängelse för grovt skyddande av brottsling.

Alla fyra, inklusive den nu morddömda 19-åringen, döms mot sitt nekande.

– Jag har inte hunnit samråda med min huvudman än, Men jag utgår från att han kommer vilja överklaga domen, både sett till vilket straff han fick och vad han dömdes för när han har förnekat brott, säger Martin Larsson, försvarsadvokat för 19-åringen.

Den kurdiska räven är sedan tidigare häktad i sin utevaro i målet, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord.

Meddelandet innan mordet: "Lycka till bror"

Som en hämnd i en konflikt mellan kriminella mördades en pappa i Tullinge i mars förra året.

På måndag startar rättegången, där en 19-åring misstänks ha genomfört uppdraget mot 250 000 kronor i betalning.

”Vill du göra något idag? Trycka på en kille. Du får 250 om du gör det själv. Tullinge”.

Så lyder beställningen av mordet på en ostraffad man i 50-årsåldern som sköts ihjäl i sin bostad i Tullinge den 2 mars förra året, enligt polisens förundersökning.

Meddelandet, som har hittats i en chatt, ska ha gått till den 19-åring som nu står åtalad för att ha utfört mordet.

– Mordet bedöms vara en hämnd för annan allvarlig brottslighet i en konflikt mellan personer som är inblandade i grov organiserad kriminalitet, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Mikael Carlsson.

Den mördade mannen blev ett oskyldigt offer sedan hans son före mordet hade efterlysts i media som misstänkt för en skjutning i Uppsala en tid innan.

När 19-åringen greps hade han en bunt med 500-sedlar, totalt 74 000 kronor, i fickan.

När 19-åringen greps hade han en bunt med 500-sedlar, totalt 74 000 kronor, i fickan.

Polisens förundersökning

Chattar med kurdiske räven

Enligt förundersökningen ska 19-åringen under mordkvällen ha kört till adressen i Tullinge med två vapen i bilen. Kort före mordet skickades meddelandena ”Bakom förarsäten tabbe nummer 2” och ”Mantla bägge” i chatt som åklagaren menar är mellan 19-åringen och ett konto som polisen tror tillhör den efterlysta gängledaren kurdiska räven. Han i sin tur misstänks vara en av huvudaktörerna i den våldsvåg som drabbat stockholmsområdet.

Ett annat konto skriver ”Lycka till bror” till 19-åringen strax före mordet.

Efter mordet ska både vapen och bil ha lämnats kvar i närheten av mordplatsen. På mordvapnet hittades DNA-spår från 19-åringen och hans mobil går även att koppla till platsen. Efter skjutningen ska han ha tagit en taxi från en gata lite längre bort i området, hem till adressen där han står skriven.

Två vapen hittades i en skogsdunge i närheten av mordplatsen, där DNA från tre av de åtalade har hittats.

Två vapen hittades i en skogsdunge i närheten av mordplatsen, där DNA från tre av de åtalade har hittats.

Polisens förundersökning

Totalt står fyra män åtalade för inblandning i mordet. Samtliga nekar till brott, men den mordåtalade 19-åringen har i polisförhör erkänt att han har varit på platsen.

– Men han har inte skjutit målsäganden. Han har inte heller vetat om att målsäganden skulle bli skjuten. Sen vill jag inte förekomma hans uppgifter allt för mycket utan det kommer han få utveckla i samband med förhandlingar i tingsrätten, säger hans försvarsadvokat Martin Larsson.

På måndag, den 19 februari, inleds rättegången i Södertörns tingsrätt.

Trycka på en kille. Du får 250 om du gör det själv. Tullinge.

Alla nekar till brott

En 19-årig man är åtalad, misstänkt för mord.

Två män, 18 respektive 20 år gamla, står åtalade för medhjälp till mord.

En 24-årig man står åtalad för grovt skyddande av brottsling.

Kurdiska räven är häktad i sin utevaro, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mordet.

Källa: Åklagarmyndigheten

Två vapen hittades i en skogsdunge i närheten av mordplatsen, där DNA från tre av de åtalade har hittats.

Två vapen hittades i en skogsdunge i närheten av mordplatsen, där DNA från tre av de åtalade har hittats.

Polisens förundersökning

Meddelandet innan mordet på pappan i Tullinge: ”Lycka till bror”

Chattar med kurdiska räven ✔ DNA på vapen och bil ✔ Alla fyra nekar till brott

Utpekad gängledare häktad för mord i Tullinge

I mars sköts en man i 50-årsåldern till döds i sin villa i Tullinge. Nu häktas gängledaren, den så kallade "Kurdiska räven", för inblandning i mordet.

Förra torsdagen häktades en man i 30-årsåldern vid Södertörns tingsrätt misstänkt för medhjälp till mord i mars tidigare i år. Då sköts en man i 50-årsåldern till döds i sitt hem i Tullinge efter att hans son pekats ut i media som misstänkt i en annan skjutning i Uppsala.

Den nu häktade mannen en utpekad ledarfigur för ett kriminellt nätverk.

Han häktades i sin utevaro på sannolika skäl för att tillsammans och i samförstånd med andra ha främjat mordet genom att lämna uppgifter om en bil, vapen och telefon som använts vid brottet.

Gängledaren är sedan i december förra året häktad i sin utevaro för förberedelse till mord vid två tidigare tillfällen i Haninge samt ett fall av anstiftan till mord i Brandbergen.

Sedan tidigare sitter tre personer häktade för inblandning i Tullingemordet.

Fyra personer åtalas för mordet på Tullingepappa

En 19-årig man åtalas för mordet på den man som sköts till döds i sin bostad i Tullinge för snart ett år sedan. Tre andra män åtalas också för inblandning i mordet och gängledaren den kurdiska räven är misstänkt för medhjälp till mord.

Det var i början av mars förra året som en tidigare ostraffad man sköts till döds i sin bostad i Tullinge. Mannens son hade tidigare samma kväll efterlysts i media som misstänkt för en skjutning i Uppsala tidigare samma år.

Nu åtalas en 19-årig man misstänkt för mordet. Ytterligare två män – 18 respektive 20 år gamla – åtalas också för medhjälp till mord. Dessutom har en 24-årig man åtalats för grovt skyddande av brottsling. Sedan tidigare är den kurdiska räven häktad i sin utevaro, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mordet.

– Mordet bedöms vara en hämnd för annan allvarlig brottslighet i en konflikt mellan personer som är inblandade i grov organiserad kriminalitet, säger kammaråklagare Mikael Carlsson i ett uttalande.

Rätt att peka ut sonen i media

Utpekandet av den mördade mannens son polisanmäldes, men förundersökningsledaren vid särskilda åklagarkammaren valde att inte väcka åtal. Orsak? Inget brott har begåtts.

– Jag konstaterar att det saknas ett tillräckligt starkt orsakssamband mellan åklagarens bedömning att publicera uppgifter ur förundersökningen och dödsfallet, varför det inte heller i den delen inleds någon förundersökning, sa förundersökningsledare Maria Sterup, då.

Ärendet anmäldes också till JO. Så sent som i oktober i fjol uttalade sig också tf riksåklagare Katarina Johansson Welin i fallet på begäran av JO-utredningen.

I en skriftlig bedömning meddelade hon att händelsen är "djupt tragisk" men att det fanns något att "vinna" på att publicera namn och bild på den misstänkta sonen.

"Sammantaget är det min bedömning att publiceringen varit i enlighet med gällande regelverk och det som stått att vinna med publiceringen uppvägt den skada eller det men som det inneburit för AS" (den misstänkta sonen, reds. anm.).

Rättegången mot mannens misstänkta mördare inleds den 19 februari vid Södertörns tingsrätt och beräknas pågå till den 8 mars.

Fyra personer åtalas för inblandning i mordet på en man i Tullinge i mars i fjol.

Fyra personer åtalas för inblandning i mordet på en man i Tullinge i mars i fjol.

Angie Grey

Fyra män åtalas för mordet på pappan i Tullinge

Kurdiska räven misstänks för inblandning ✔ 19-åring åtalas för mord ✔ Man sköts i sin bostad ✔ Teorin: Hämndhandling