”Vill du göra något idag? Trycka på en kille. Du får 250 om du gör det själv. Tullinge”.

Så lyder beställningen av mordet på en ostraffad man i 50-årsåldern som sköts ihjäl i sin bostad i Tullinge den 2 mars förra året, enligt polisens förundersökning.

Meddelandet, som har hittats i en chatt, ska ha gått till den 19-åring som nu står åtalad för att ha utfört mordet.

– Mordet bedöms vara en hämnd för annan allvarlig brottslighet i en konflikt mellan personer som är inblandade i grov organiserad kriminalitet, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Mikael Carlsson.

Den mördade mannen blev ett oskyldigt offer sedan hans son före mordet hade efterlysts i media som misstänkt för en skjutning i Uppsala en tid innan.

När 19-åringen greps hade han en bunt med 500-sedlar, totalt 74 000 kronor, i fickan.

När 19-åringen greps hade han en bunt med 500-sedlar, totalt 74 000 kronor, i fickan.

Polisens förundersökning

Chattar med kurdiske räven

Enligt förundersökningen ska 19-åringen under mordkvällen ha kört till adressen i Tullinge med två vapen i bilen. Kort före mordet skickades meddelandena ”Bakom förarsäten tabbe nummer 2” och ”Mantla bägge” i chatt som åklagaren menar är mellan 19-åringen och ett konto som polisen tror tillhör den efterlysta gängledaren kurdiska räven. Han i sin tur misstänks vara en av huvudaktörerna i den våldsvåg som drabbat stockholmsområdet.

Ett annat konto skriver ”Lycka till bror” till 19-åringen strax före mordet.

Efter mordet ska både vapen och bil ha lämnats kvar i närheten av mordplatsen. På mordvapnet hittades DNA-spår från 19-åringen och hans mobil går även att koppla till platsen. Efter skjutningen ska han ha tagit en taxi från en gata lite längre bort i området, hem till adressen där han står skriven.

Två vapen hittades i en skogsdunge i närheten av mordplatsen, där DNA från tre av de åtalade har hittats.

Två vapen hittades i en skogsdunge i närheten av mordplatsen, där DNA från tre av de åtalade har hittats.

Polisens förundersökning

Totalt står fyra män åtalade för inblandning i mordet. Samtliga nekar till brott, men den mordåtalade 19-åringen har i polisförhör erkänt att han har varit på platsen.

– Men han har inte skjutit målsäganden. Han har inte heller vetat om att målsäganden skulle bli skjuten. Sen vill jag inte förekomma hans uppgifter allt för mycket utan det kommer han få utveckla i samband med förhandlingar i tingsrätten, säger hans försvarsadvokat Martin Larsson.

På måndag, den 19 februari, inleds rättegången i Södertörns tingsrätt.