Det var i början av mars förra året som en tidigare ostraffad man sköts till döds i sin bostad i Tullinge. Mannens son hade tidigare samma kväll efterlysts i media som misstänkt för en skjutning i Uppsala tidigare samma år.

Nu åtalas en 19-årig man misstänkt för mordet. Ytterligare två män – 18 respektive 20 år gamla – åtalas också för medhjälp till mord. Dessutom har en 24-årig man åtalats för grovt skyddande av brottsling. Sedan tidigare är den kurdiska räven häktad i sin utevaro, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mordet.

– Mordet bedöms vara en hämnd för annan allvarlig brottslighet i en konflikt mellan personer som är inblandade i grov organiserad kriminalitet, säger kammaråklagare Mikael Carlsson i ett uttalande.

Rätt att peka ut sonen i media

Utpekandet av den mördade mannens son polisanmäldes, men förundersökningsledaren vid särskilda åklagarkammaren valde att inte väcka åtal. Orsak? Inget brott har begåtts.

– Jag konstaterar att det saknas ett tillräckligt starkt orsakssamband mellan åklagarens bedömning att publicera uppgifter ur förundersökningen och dödsfallet, varför det inte heller i den delen inleds någon förundersökning, sa förundersökningsledare Maria Sterup, då.

Ärendet anmäldes också till JO. Så sent som i oktober i fjol uttalade sig också tf riksåklagare Katarina Johansson Welin i fallet på begäran av JO-utredningen.

I en skriftlig bedömning meddelade hon att händelsen är "djupt tragisk" men att det fanns något att "vinna" på att publicera namn och bild på den misstänkta sonen.

"Sammantaget är det min bedömning att publiceringen varit i enlighet med gällande regelverk och det som stått att vinna med publiceringen uppvägt den skada eller det men som det inneburit för AS" (den misstänkta sonen, reds. anm.).

Rättegången mot mannens misstänkta mördare inleds den 19 februari vid Södertörns tingsrätt och beräknas pågå till den 8 mars.

Utpekad gängledare häktad för mord i Tullinge

I mars sköts en man i 50-årsåldern till döds i sin villa i Tullinge. Nu häktas gängledaren, den så kallade "Kurdiska räven", för inblandning i mordet.

Förra torsdagen häktades en man i 30-årsåldern vid Södertörns tingsrätt misstänkt för medhjälp till mord i mars tidigare i år. Då sköts en man i 50-årsåldern till döds i sitt hem i Tullinge efter att hans son pekats ut i media som misstänkt i en annan skjutning i Uppsala.

Den nu häktade mannen en utpekad ledarfigur för ett kriminellt nätverk.

Han häktades i sin utevaro på sannolika skäl för att tillsammans och i samförstånd med andra ha främjat mordet genom att lämna uppgifter om en bil, vapen och telefon som använts vid brottet.

Gängledaren är sedan i december förra året häktad i sin utevaro för förberedelse till mord vid två tidigare tillfällen i Haninge samt ett fall av anstiftan till mord i Brandbergen.

Sedan tidigare sitter tre personer häktade för inblandning i Tullingemordet.

Mördade mannen närstående till misstänkt skytt

En ostraffad man sköts inatt till döds i sitt hem i Tullinge. Tidigare samma kväll pekades en närstående till honom ut i media som gärningsman i ett mordförsök tidigare i år. Om det finns någon koppling vill polisen inte kommentera.

Tullinge

Det är en lugn och solig förmiddag i Tullinge. Det enda som vittnar om nattens dödsskjutning är en liten bit av ett avspärrningsband som vajar vid grinden till en förskola i närheten till den adress där brottet skedde.

Det var strax efter tolvslaget natten mot fredagen som polisen larmades till adressen. Vid halv åtta samma morgon meddelade polisen att de hävt avspärrningarna och lämnat platsen efter bland annat dörrknackning och brottsplatsundersökning.

Men ingen har ännu kunnat gripas.

"Känns som det har blivit värre"

Polisstudenten Edward Arnelo bor bara någon kilometer bort från där brottet skedde. Han ville se platsen med egna ögon efter att ha hört om dödsskjutningen på nyheterna.

– Det är tråkigt att det händer. Men det har tyvärr också blivit vanligare med brottslighet och det känns som att det är mer vanligt förekommande än det var förr i tiden, säger han.

Edward Arnelo såg vad som hänt på nyheterna och kände igen husen.

Edward Arnelo såg vad som hänt på nyheterna och kände igen husen.

Angie Gray

Vad tänker du om att det händer här i Tullinge?

– Jag tror inte att det handlar om Tullinge, utan mer vilka som är inblandade. Vilka kriminella nätverk det handlar om.

Förtegen kring koppling

Samma kväll som mordet skedde pekades en anhörig till den nu avlidna mannen ut i media som misstänkt gärningsperson i ett mordförsök utanför Uppsala tidigare i år. Den avlidne mannen är själv tidigare ostraffad.

Men polisen vill inte säga om det finns någon koppling mellan de två brotten.

– Jag kan inte kommentera det på något sätt, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till Expressen.

Känner ingen oro

Benny Palm bor bara ett stenkast från adressen i Tullinge och såg både blåljus och hörde helikoptern som förde den skjutna mannen till sjukhuset under natten.

– Det är så klart inte kul att sånt här händer i närheten, säger han.

Ändå känner han sig trygg i att bo kvar.

– Visst, en del oskyldiga hamnar i vägen, men chansen för att det ska vara jag är ändå liten. Så någon större oro vill jag inte påstå att jag känner.

Benny Palm är inte orolig över det som skedde under fredagsnatten. "Visst, en del oskyldiga hamnar i vägen, men chansen för att det ska vara jag är ändå liten", säger han.

Benny Palm är inte orolig över det som skedde under fredagsnatten. "Visst, en del oskyldiga hamnar i vägen, men chansen för att det ska vara jag är ändå liten", säger han.

Angie Gray

Det är så klart inte kul att sånt här händer i närheten.

En kommun i beredskap

När något allvarligt och tragiskt händer i Botkyrka kopplas vissa resurser in för att stötta Botkyrkaborna. Varje händelse är unik och vid varje händelse görs en bedömning om vilka insatser som ska sättas in.

I fallet med dödsskjutningen i Tullinge kommer kommunens områdessekreterare, kuratorer och en områdesstrateg att finnas tillgänglig på Tullinge bibliotek för att svara på frågor eller för de som känner att de bara skulle vilja prata om det som skett.

Kommunen har också upprättat en stödtelefon (08-530 623 60) dit man kan ringa om man känner att man behöver stöd.

Trygghetsfältare har också satts in för att lyssna in barn och ungas tankar och oro efter det inträffade.

Källa: Botkyrka kommun

Polisen om Tullingemordet: Alla spelregler är raderade

De kriminellas moraliska kompass är helt satt ur spel efter mordet i Tullinge, tror kommunpolisen Martin Lazar. Mannen som sköts till döds var ostraffad – men pappa till en misstänkt gängkriminell. Nu tror Lazar att vi riskerar få se fler liknande fall framöver.

Tullinge

Sedan mordet i Tullinge där en ostraffad man sköts till döds i sitt hem i förra veckan har kommunpolisen Martin Lazar funderat en hel del kring de kriminellas moraliska kompass.

– Vad har hänt med den? Vi trodde att mordet på Adriana skulle vara en vändpunkt, och att kriminella nätverk och individer skulle hantera sina konflikter utan att oskyldiga drabbas. Men attans vad fel vi hade, säger han.

Polisen gick ut i media bara timmar innan mordet och namngav sonen till den mördade, som misstänks för ett mordförsök utanför Uppsala tidigare i år. Det är något de anhöriga har kritiserat, vilket också resulterat i en anmälan mot åklagaren som leder förundersökningen, rapporterar SVT.

Lazar: Kan bli allt vanligare

Att ge sig på en anhörig till en misstänkt kriminell tror Martin Lazar är något vi kommer att få se oftare framöver.

– Tyvärr har våldet blivit okontrollerat och det är det vi ser nu. Tidigare har det varit tabu att ge sig på varandras familjer, men när någon har vågat ta första steget är vi oroliga för att alla spelregler har raderats.

Tidigare i veckan begärdes två tonåringar häktade på sannolika skäl misstänka för brottet.

Tidigare har det varit tabu att ge sig på varandras familjer.

Tidigare har det varit tabu att ge sig på varandras familjer inom den kriminella världen. Men nu har det satts ur spel, menar kommunpolisen Martin Lazar.

Tidigare har det varit tabu att ge sig på varandras familjer inom den kriminella världen. Men nu har det satts ur spel, menar kommunpolisen Martin Lazar.

Angie Gray

Polisen om Tullingemordet: Alla spelregler är raderade

Sonen till den mördade mannen misstänks för en annan skjutning ✔ Martin Lazar: "Det har varit tabu"

Riksåklagaren om Tullingemordet: Rätt att publicera i tv

En man pekades ut i tv som misstänkt för en skjutning i Uppsala. Timmar senare sköts hans pappa till döds i sin bostad i Tullinge.

Nu ställer sig riksåklagaren bakom namnpubliceringsbeslutet.

Det var i mars i år som en man i 50-årsåldern sköts till döds i sin bostad i Tullinge. Mannen hade ingen koppling till gängkriminalitet. Tidigare samma kväll hade namn och bild på mannens son publicerats i ett nationellt tv-program där han misstänktes för grovt vapenbrott.

Händelsen väckte kritik mot åklagarens beslut att lämna ut uppgifter till media. Anhöriga till den mördade mannen polisanmälde händelsen. En utredning vid Särskilda åklagarkammaren visade senare att inget fel begåtts av Åklagarmyndigheten.

Nu har även tf riksåklagare Katarina Johansson Welin uttalat sig om fallet på begäran av JO som inlett en granskning av fallet. I en skriftlig bedömning meddelar hon att händelsen är "djupt tragisk" men att det fanns något att "vinna" på att publicera namn och bild på den misstänkta sonen.

Var rätt agerande

Alla utredningsåtgärder mot de två utpekade männen var uttömda och det fanns ingen anhållen. Åklagarmyndigheten bedömde också att de två männen var en fara för allmänheten och enskilda. Namn- och bildpublicering på dem bedömdes av samma myndighet vara sista utvägen för att komma vidare i utredningen.

"Sammantaget är det min bedömning att publiceringen varit i enlighet med gällande regelverk och det som stått att vinna med publiceringen uppvägt den skada eller det men som det inneburit för AS" (den misstänkta sonen, reds. anm.), skriver Katarina Johansson Welin.

Hon understryker också att det inte har framkommit något i utredningen som visar att det finns något orsakssamband mellan publiceringen och mordet, och att det därför inte är något som åklagaren borde ha kunnat förutse innan hon gav grönt ljus till tv-programmet.

De två männen greps kort efter bild- och namnpubliceringen.

Tre män sitter häktade misstänkta för inblandning i mordet på mannen i Tullinge.

Rättegång startad

Den 19 januari i år besköts en bostad i Uppsala. Två män pekades ut att ligga bakom dådet och skjutningen misstänks ha koppling till en konflikt mellan två kriminella grupperingar som eggat på den våldsspiral som ägt rum i Stockholmsområdet det senaste året.

I förra veckan startade rättegången i Attunda tingsrätt mot de två männen som båda nekar till brott.

Källa: Mitt i

Nu har riksåklagaren uttalat sig om fallet där en man i 50-årsåldern sköts till döds i sin bostad i Tullinge.

Nu har riksåklagaren uttalat sig om fallet där en man i 50-årsåldern sköts till döds i sin bostad i Tullinge.

Angie Gray

Man sköts efter polisens namnpublicering – Åklagare ser inget samband