Åklagaren som är förundersökningsledare för Uppsalaskjutningen valde att låta publicera bild och namn på två misstänkta personer i ett tv-program. Med allmänhetens hjälp hoppades polisen kunna hitta de misstänkta.

Bara timmar efter tv-programmet sändes sköts pappan till en av de utpekade ihjäl i sitt hem i Tullinge.

Händelsen väckte kritik mot åklagarens beslut och anhöriga till den mördade valde att polisanmäla.

Inget brott

Nu har chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren valt att inte inleda en förundersökning.

– Valet att publicera uppgifter från förundersökningen får anses vara en utredningsåtgärd. Vilka utredningsåtgärder som kan, bör eller ska vidtas i en förundersökning grundas på bedömning i varje enskilt ärende. Sådana bedömningsfrågor innebär att det förekommer en stor variation och olika bedömningar utan att det föreligger så allvarliga fel att de hamnar på en straffbar nivå. Publiceringen av uppgifterna ger inte anledning anta att åklagaren gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikten, säger hon i ett pressmeddelande.

Inte tillräckligt orsakssamband

Hon undersökte också om åklagaren kunde gjort sig skyldig till brottet vållande till annans död.

– Jag konstaterar att det saknas ett tillräckligt starkt orsakssamband mellan åklagarens bedömning att publicera uppgifter ur förundersökningen och dödsfallet, varför det inte heller i den delen inleds någon förundersökning, säger Maria Sterup.

I pressmeddelandet tydliggör Maria Sterup att hon endast undersökt om brott har begåtts.

– Det ankommer alltså inte på mig att uttala mig om eventuella fel och brister.

Häktad för Albybranden hålls hemlig – risk för hämnd

En man har häktats, misstänkt för att ha anlagt lägenhetsbranden i Alby som dödade två och skadade tre.

Tingsrätten väljer att sekretessbelägga hans personuppgifter.

– Finns en risk för att den misstänkte eller hans anhöriga utsätts för våld, säger åklagaren.

Två kvinnor dog och tre personer skadades i en lägenhetsbrand på Alhagsvägen i Alby natten mot den 4 mars. Åklagaren som leder förundersökningen misstänker att branden var anlagd.

I dag häktades en man på sannolika skäl misstänkt för mord, mordförsök och grov mordbrand, efter förhandlingar i Södertörns tingsrätt.

Domstolen fattade samtidigt ett beslut som enligt åklagaren Kajsa Lindberg är "ytterst ovanligt". Den misstänktes personuppgifter sekretessbeläggs och hålls på så sätt hemliga för allmänheten.

Varför är det viktigt i det här fallet att uppgifterna sekretessbeläggs?

– Skälet som jag lyfte fram och som tingsrätten höll med om är att det bedöms finnas en risk för att den misstänkte eller hans anhöriga utsätts för våld eller annat allvarligt men om de här uppgifterna offentliggörs, säger hon.

Utreder koppling till Tullingemordet

Kvällen innan branden sköts en man i 50-årsåldern till döds i sitt hem i Tullinge. Han var pappa till en man som av polisen pekats ut som ansvarig för en skjutning mot en bostad i Uppsala tidigare i år.

Kajsa Lindberg vill varken bekräfta eller dementera om de två brotten är kopplade till varandra.

– Vi tittar på många olika kopplingar, bland annat i förhållande till det.

Bara timmar innan mordet i Tullinge gick polisen ut i media och efterlyste sonen med namn och bild. Har det påverkat din försiktighet i det här ärendet?

– Ja, det har det. Utan att säga att den här händelsen har en koppling till den. Men vi har sett en trend i våldsvågen i Stockholm att anhöriga kan komma att utsättas för allvarliga brott med anledning av att deras anhöriga är misstänkta för något. Det påkallar extra försiktighet.

Hur ser du på den här utvecklingen?

– Det är en oerhört allvarlig utveckling som är skrämmande och som man måste ta på största allvar.

Åklagaren vill inte gå in på hur hon tror att branden startat eller om fler personer är misstänkta för brottet.

En minnesplats skapades intill huset där branden rasade och där två kvinnor miste sina liv.

En minnesplats skapades intill huset där branden rasade och där två kvinnor miste sina liv.

Albin Tingstedt

Häktad för Albybranden hålls hemlig – risk för hämnd

Misstänks ha anlagt brand som dödade två kvinnor ✔ Risk att hans anhöriga skadas ✔ Åklagaren: "Oerhört allvarlig utveckling"

Polisen om Tullingemordet: Alla spelregler är raderade

De kriminellas moraliska kompass är helt satt ur spel efter mordet i Tullinge, tror kommunpolisen Martin Lazar. Mannen som sköts till döds var ostraffad – men pappa till en misstänkt gängkriminell. Nu tror Lazar att vi riskerar få se fler liknande fall framöver.

Tullinge

Sedan mordet i Tullinge där en ostraffad man sköts till döds i sitt hem i förra veckan har kommunpolisen Martin Lazar funderat en hel del kring de kriminellas moraliska kompass.

– Vad har hänt med den? Vi trodde att mordet på Adriana skulle vara en vändpunkt, och att kriminella nätverk och individer skulle hantera sina konflikter utan att oskyldiga drabbas. Men attans vad fel vi hade, säger han.

Polisen gick ut i media bara timmar innan mordet och namngav sonen till den mördade, som misstänks för ett mordförsök utanför Uppsala tidigare i år. Det är något de anhöriga har kritiserat, vilket också resulterat i en anmälan mot åklagaren som leder förundersökningen, rapporterar SVT.

Lazar: Kan bli allt vanligare

Att ge sig på en anhörig till en misstänkt kriminell tror Martin Lazar är något vi kommer att få se oftare framöver.

– Tyvärr har våldet blivit okontrollerat och det är det vi ser nu. Tidigare har det varit tabu att ge sig på varandras familjer, men när någon har vågat ta första steget är vi oroliga för att alla spelregler har raderats.

Tidigare i veckan begärdes två tonåringar häktade på sannolika skäl misstänka för brottet.

Tidigare har det varit tabu att ge sig på varandras familjer.

Tidigare har det varit tabu att ge sig på varandras familjer inom den kriminella världen. Men nu har det satts ur spel, menar kommunpolisen Martin Lazar.

Tidigare har det varit tabu att ge sig på varandras familjer inom den kriminella världen. Men nu har det satts ur spel, menar kommunpolisen Martin Lazar.

Angie Gray

Polisen om Tullingemordet: Alla spelregler är raderade

Sonen till den mördade mannen misstänks för en annan skjutning ✔ Martin Lazar: "Det har varit tabu"