Två kvinnor dog och tre personer skadades i en lägenhetsbrand på Alhagsvägen i Alby natten mot den 4 mars. Åklagaren som leder förundersökningen misstänker att branden var anlagd.

I dag häktades en man på sannolika skäl misstänkt för mord, mordförsök och grov mordbrand, efter förhandlingar i Södertörns tingsrätt.

Domstolen fattade samtidigt ett beslut som enligt åklagaren Kajsa Lindberg är "ytterst ovanligt". Den misstänktes personuppgifter sekretessbeläggs och hålls på så sätt hemliga för allmänheten.

Varför är det viktigt i det här fallet att uppgifterna sekretessbeläggs?

– Skälet som jag lyfte fram och som tingsrätten höll med om är att det bedöms finnas en risk för att den misstänkte eller hans anhöriga utsätts för våld eller annat allvarligt men om de här uppgifterna offentliggörs, säger hon.

Utreder koppling till Tullingemordet

Kvällen innan branden sköts en man i 50-årsåldern till döds i sitt hem i Tullinge. Han var pappa till en man som av polisen pekats ut som ansvarig för en skjutning mot en bostad i Uppsala tidigare i år.

Kajsa Lindberg vill varken bekräfta eller dementera om de två brotten är kopplade till varandra.

– Vi tittar på många olika kopplingar, bland annat i förhållande till det.

Bara timmar innan mordet i Tullinge gick polisen ut i media och efterlyste sonen med namn och bild. Har det påverkat din försiktighet i det här ärendet?

– Ja, det har det. Utan att säga att den här händelsen har en koppling till den. Men vi har sett en trend i våldsvågen i Stockholm att anhöriga kan komma att utsättas för allvarliga brott med anledning av att deras anhöriga är misstänkta för något. Det påkallar extra försiktighet.

Hur ser du på den här utvecklingen?

– Det är en oerhört allvarlig utveckling som är skrämmande och som man måste ta på största allvar.

Åklagaren vill inte gå in på hur hon tror att branden startat eller om fler personer är misstänkta för brottet.