fågelholkar,,vallentuna, sl Foto: Mikael Andersson

Livat i holken längs Roslagsbanan

SL kör inte bara tåg och bussar. De sätter också upp fågelholkar. Vid depån i Molnby finns massor med holkar som är döpta efter stationer runt Stockholm. Och vid Vallentuna station sitter nu holkar som ser ut som de nya x15p-tågen.

  • Publicerad 00:33, 24 sep 2022

Vid Vallentuna station står ett gäng från den dagliga verksamheten Arbetslaget i Täby i neongula jackor.

Olivia, som annars gillar att brodera och skriva, Johan, som tycker om att svarva, och så Jörgen van den Muyzenberg och Annelie Malmsten som jobbar på Frösunda Omsorg.

Hem för insekter

Ur en bil plockas fantasieggande små träkonstruktioner. Fågelholkar och insektshotell, som Arbetslaget gjort, och som nu ska bli hem för fåglar, fladdermöss och småkryp.

Tre av holkarna ser inte ut som sådana brukar. De är blåmålade och avlånga, utformade som de nya x15-p-tågen som SL ska sätta i trafik senare i år.

Det var klurigt att få rätt stuk på fönster och dörrar. Och det krävde en del lirkande att få ut skisser från SL att utgå från.

På teknikhuset

Men klara blev de och nu är det dags att sätta upp dem på det röda teknikhuset vid perrongen. Jörgen tar fram en skruvdragare och klättrar upp på en stege.

Snart sitter vagnholkarna på det röda teknikhuset mellan perrongen och cykelställen. En vagn på norrgaveln och två på långsidan mot perrongen.

Biologisk mångfald

Holkprojektet startade för ett par år sedan när SL köpte mark av Molnby gård för att kunna bygga sin nya depå. Av 25 hektar sparades fem som naturområde.

För att gynna den biologiska mångfalden där har de låtit sätta upp över 300 fågelholkar i skogen. De är tillverkade av gänget på Arbetslaget, av Vallentuna arbetscoachning och ett snickeri på Resarö.

Åk gärna dit och ta en söndagspromenad. Man tar in från Lindholmsvägen och kan sedan gå ut i hisnande vacker gammellövskog.

Där finns trolska hassellundar, mossbelupna stubbar och multnande döda träd. Skogsstyrelsen har klassat skogen som nyckelbiotop.

Skogen ligger bara några meter in från grinden till depån. När man strövar omkring där förstår man innebörden av uttrycket ”lövsal”.

Spånga och Norsborg

Det sagoaktiga intrycket förstärks av att fågelholkarna försetts med stationsnamn från SL:s spårtrafik: Universitetet, Kårsta, Tibble, Ekskogen, Tuna gård, Stocksund, Spånga, Norsborg, Zinkensdamm, Skärsätra och Torsvik är bara några. Några av holkarna har döpts efter de som tillverkat holkarna på de dagliga verksamheterna och har därför personnamn

Vid perrongen i Vallentuna har det blivit dags för den sista stora holken att sättas upp på den andra långsidan, den som vetter mot gymnasiet.

Den är svart med en Batmansymbol på och förstås gjord för att passa fladdermöss.