Med tre doser vaccin i armen borde man kunna andas ut. Men inte. Coronaviruset härjar som aldrig förr, nu under epitetet omikron.

– Det är framför allt den nya varianten som smiter förbi vaccinet. Men vaccinet ger ändå ett gott skydd mot allvarligt sjukdom och död, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

En som hade velat bli varnad för smitviruset är Mats Hansson, 69.

I karantän

När pandemin slog till 2020 gick han och hustrun i karantän i sommarstugan i skärgården. Inte ens när hans pappa fyllde 100 år vågade de hälsa på.

– Första året var vi hem till stan bara vid fyra tillfällen, berättar han.

Men så kom vaccinet, och den 8 december fick Mats Hansson sin tredje dos.

– Då kunde man börja slappna av. Vi gick ut och åt, och åkte på spa. Och firade jul med några släktingar.

Den 28 december började han känna sig sjuk. PCR-test visade att både han och hustrun smittats, och de blev riktigt dåliga med hög feber och hosta.

Smittade ner släkten

Han hade också, utan att veta om att han bar på viruset, även smittat släktingarna.

Den fråga som han, och många med honom, nu ställer sig är: Hur kan viruset ta sig förbi tre doser vaccin?

Förklaringen är att finns en stor individuell variation i immunförsvaret, både i hur man hanterar en infektion och hur starkt immunsvar man får efter vaccination.

– Med omikron behövs ett starkare immunsvar. Därför blir många smittade trots tre doser vaccin, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet.

Omikron har ett stort antal mutationer jämfört med tidigare varianter av coronaviruset. Mutationerna gör viruset mer effektivt när det gäller att infektera våra celler, och de ökar även förmågan att undfly vissa antikroppar.

Hittar kryphål

Och så länge smittspridningen är hög är risken stor att det kommer nya varianter.

– Virus försöker alltid hitta kryphål, säger hon.

Troligen är det vanligare med asymtomatisk smitta med omikronvarianten, då den ju ger mildare symtom.

– Man är generellt mindre smittsam om man inte har symptom, men det betyder inte att man inte kan smitta alls. Nära kontakt med folk, speciellt via andningsluften, och dålig ventilation, ökar risken, säger Gunilla Karlsson Hedestam.

Mats Hansson tycker att Folkhälsomyndigheten borde ge tydlig information om att man inte går säker ens efter den tredje sprutan.

– Så att man är på sin vakt! Men kanske de tror att färre då vill ta sprutan.

Smittskyddsläkaren: Ta det lugnt

Vid det här laget, med galopperande smittspridning och skärpta restriktioner, lär dock inte riskerna ha gått någon förbi.

Så hur ska man tänka, är det isolering som gäller?

– Vi bör minska kontakterna privat, men att isolera oss, nej, det är inte aktuellt. Man kan absolut träffas, men bör ta det lite lugnt, säger Maria Rotzén Östlund.