Petter Beckman
Minna Vinkvist, Alby (med dottern Molly)
– Det är jättebra att nätläkarna finns. Ibland är man så dålig att man inte orkar ta sig till doktorn och man kanske inte vill smitta ner andra.
– Ändå ringer jag helst till vårdcentralen om det är något som kan vänta. För mig är det är självklart, för att inte pengar ska dras bort från den vanliga vården i onödan.
Petter Beckman
Anna Borg Carmona, Hökarängen
– Jag tycker inte det är särskilt svårt att få tid på en vårdcentral. Men jag behöver heller inte så mycket vård. Jag är dåligt insatt i det här med nätläkarna, men generellt tycker jag inte det är toppen med privatiseringar i vården.
Petter Beckman
Magnus Leydner, Täby
– Det har hänt att jag ringt nätläkare som förstakontakt när det gäller barnen. En gång var det ett brutet finger, och det gjorde skillnad att vi snabbt fick träffa en läkare online.
– Att nätläkarna drar till sig patienter är en effekt av de långa vårdköerna. Ansvaret ligger helt på dem som har skapat systemet.
Här är vårdcentralerna där du får hjälp samma dag
Nätläkarna lockar patienter som tröttnat på att vänta. Men den snabba online-vården tar resurser från bättre behövande, menar kritiska läkare. Vårdcentralerna är också snabbare än sitt rykte.
Nätläkarföretag drog förra året in nästan en halv miljard i Stockholmsregionen på att erbjuda online-vård som ett snabbalternativ till vårdcentralernas köer, något Mitt i tidigare rapporterat om.
Ingen kan förneka att efterfrågan finns.
– Antingen ringer man vårdcentralen klockan åtta för att få till svar att "vår telefonkön tyvärr är full". Eller så får man åka dit och ta en köplapp och sitta med en massa sjuka och vänta i timmar. Nej tack, skriver en mamma till Mitt i.
LÄS OCKSÅ: "Vårdcentralerna behöver steppa upp"
När politiker kritiserar nätläkarbolagen för att "dränera" vården på skattepengar kontrar bolagen med att de bara följer reglerna.
– Tyvärr känner vi igen oss alltför väl i patienternas beskrivning om att inte kunna få hjälp när man behöver. Det är både förståeligt och rimligt att patienter söker sig dit de kan få vård, kommenterar Ameli Norling, Sverigechef för Kry.
Överdriven bild
Men bilden av vårdcentralernas köer är starkt överdriven, menar läkaren Magnus Isacson, fram till nyligen ordförande för Svensk förening för allmänmedicin.
Väntetiderna till länets vårdcentraler hör till de kortast i landet, visar siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR. 96 procent får en medicinsk bedömning inom vårdgarantins tredagarsgräns.
– Samtidigt utsätts man för ständiga reklamkampanjer om att man kan få träffa någon inom fem minuter. Då är det klart att man väljer det, säger Magnus Isacson.
Magnus Isacson, vårdcentralsläkare och tidigare ordförande för Svensk förening för allmänmedicin
Pressbild
I grunden är det ett systemfel, anser han, att så mycket skattepengar läggs på videosamtal för lättare åkommor som egentligen skulle kunna vänta.
Tänker sig inte för
Lösningen är därmed inte att vårdcentralerna "steppar upp" och bli mer lika nätläkarbolagen, menar han.
– Om vi skulle sätta tillgängligheten för enkla åkommor i första rummet, då tar vi från dem med större behov. Det vore inte etiskt rimligt.
Susanne Barenius, chef för vårdcentralen Sjöstadsdoktorn, tror att många kontaktar nätläkare utan att tänka sig för.
– Samhället ser ju ut så, att folk vill ha snabba svar på alla slags obehag. Ingen tänker på att det här är pengar som annars skulle gå till mer behövande äldre, säger hon.
Kan påverka
Hon tror ändå att patienternas beteenden går att påverka.
– Jag tror människor är kloka. Man har bara blivit felinformerad. Om man backar lite och tänker efter, då fattar man att man kan ofta kan vänta några dagar, säger Susanne Barenius.
Susanne Barenius, läkare och chef för vårdcentralen Sjöstadsdoktorn.
Pressfoto
Hon och Magnus Isacson är överens om vad som måste förändras: att fler patienter måste få en egen, fast läkarkontakt. Det ger bättre vård och sparar pengar åt skattebetalarna, menar de.
– Jag tycker inte man ska skuldbelägga patienterna. Det är politikerna som inte har byggt upp vårdcentralerna ordentligt, som har valt att underfinansiera primärvården, säger Magnus Isacson.
Kry: Billigare för samhället
Joakim Röstlund, regionchef för Kry i Stockholm, anser tvärtom att nätläkarbolagen avlastar den övriga vården.
– Politikerna måste våga lita på patienterna och inse att patienterna faktiskt kan göra en besparing när de väljer digital vård eftersom ett digitalt besök är billigare för samhället än ett som görs på en vårdcentral, säger han.
Folk vill ha snabba svar på alla slags obehag.
Här är länets snabbaste vårdcentraler
Den som kontaktar en vårdcentral har rätt till en medicinsk bedömning inom tre dagar, enligt den nationella vårdgarantin.
Av länets 238 vårdcentraler klarar 212 (89 procent) den gränsen för minst 90 procent av sina patienter.
I genomsnitt får 96 procent av patienterna medicinsk bedömning inom tre dagar.
40 av vårdcentralerna är ännu snabbare, där får 90 procent av patienterna medicinsk bedömning samma dag.
Men skillnaderna är stora. Många vårdcentraler tar bara emot 25-30 procent av patienterna samma dag.
Tio i topp - andel patienter som får en medicinsk bedömning samma dag:
Djursholmsdoktorn 100%
Hälsa Hemma Vårdcentral 100%
Barkarby Vårdcentral 99%
Bredäng Sätra Vårdcentral 99%
Capio Solna 99%
Capio Kista 99%
Kungsholmsdoktorn 98%
Stocksunds Vårdcentral 98%
Alby Vårdcentral 97%
Meliva Vårdcentral Vårberg 97%
Tio i botten – andel patienter som får medicinsk bedömning samma dag:
Lundens Husläkarmottagning 20%
Kry Vårdcentral Sickla 23%
Vallentuna Husläkargrupp 28%
Meliva Vårdcentral Sibyllakliniken 29%
Capio Vårdcentral Zinkensdamm 30%
Arkadens Läkarmottagning Märsta 31%
Sundbybergs Vårdcentral 32%
Banérgatans Husläkarmottagning 33%
Kry Vårdcentral Gallerian 33%
Ronna Vårdcentral 35%
Källa: SKR/Väntetider i vården (siffror för mars 2025)
Susanne Barenius, läkare och chef för Sjöstadsdoktorn, tycker att folk borde tänka sig för innan de ringer nätläkaren.
Pressbild, Mostphotos