KUL I PÅSK. Mitt i har samlat ihop 22 roliga tips runt om i Stockholm som du kan underhålla dig med under påsklovet. Foto: Mostphotos

LÅNG LISTA: 22 tips som räddar påsklovet i Stockholm

Ännu ett lov med restriktioner och uppmuntran till hemester. Börjar ni tröttna på lokala lekplatsen eller skogsdungen runt knuten? Lugn bara lugn! Här kommer 22 härliga tips på roliga besöksmål och aktiviteter under påsklovet. Och nästan alla är gratis.

  • Publicerad 05:53, 2 apr 2021

1. Coronasäker slottsvandring

I Sigtuna kommun finns fyra slott som visar ortens historiska status. Ta med en picknickkorg och gör en slottsvandring. De fyra slotten heter Wenngarns slott, Rosersbergs slott, Skånelaholms slott och Steninge slott.

2. Runriket

Runriket består av nio besöksmål och massvis med välbevarade runskrifter runt Vallentunasjön i Täby och Vallentuna. Porten hittar du vid Jarlabankes bro strax norr om Täby kyrka. Där finns en utomhusutställning, en upplevelsepark och en rekonstruktion av det vikingatida monumentet. Ta dig runt sjön med cykel, bil eller kollektivtrafik.

Adress: Täby kyrkby

3. Picknick i Djursholm

Där Langenskiölds väg och Skärviksvägen möts finns en liten stig som går ut till Skärviks udde i Djursholm, även kallad cykelnyckelön, som passar bra för en picknick. En promenad söderut tar dig till Svanholmsparken och bron över till Tranholmen.

Adress: Skärviksudde och Svanholmsparken
Adress: Igelbäckens naturreservat

4. Klättra och balansera bland trädtopparna

I Vaxholm öppnar äventyrsparken Skypark för säsongen 2 april. Förflytta dig på olika höjder bland träden längs elva banor. Banorna har olika svårighetsgrader för att passa alla åldrar och utmanande hinder som balansgång, klättring och ziplines.

Bokas via Skypark.se. OBS: KOSTAR

Adress: Eriksö, Vaxholm

Besökare i Skypark i Vaxholm tar sig genom höghöjdsbana. Foto: Thomas Jansson

5. Uppfriskande dopp i Huvudsta

Huvudsta strandbad i Solna lockar badsugna året runt och i pandemitider har allt fler hakat på kallbadstrenden. På med badkläderna och prova du med. Ta med termos eller köp något värmande i fiket intill efteråt.

Adress: Huvudsta strandpromenad

6. Finfin natur vid Fysingen

Precis norr om Löwenströmska sjukhuset utmed sjön Fysingens sydvästra strand ligger ett av Väsbys vackraste naturområden. Här finns promenadvägar, rastplatser, lövskogslundar, betesmarker och slåtterängar. Ta med en termos och se naturen vakna.

Adress: Löwenströms väg 1, Upplands Väsby

7. Majestätiska ekar på Ekerö

Nära Ekerö tätort hittar du Jungfrusundsåsen. Det sägs att friluftsområdet rymmer en av Svealands mäktigaste åsar. Blandskogen och kullarna ruvar på resliga ekar, pelarsalar av granar och sällsynta djur. Härifrån har du utsikt över Mälaren, och det finns många grillplatser.

Adress: Jungfrusundsåsens friluftsområde

8. Häng med djur på Järvafältet

Om du är sugen på att klappa getter och rida ponny är Järvafältet platsen för dig. Antingen tar du dig till Akalla by och träffar djuren på Akalla 4H-gård. Här finns även ett kafé. Promenerar du en bit norrut kommer du till Bögs gård som är visningsgård med mängder av djur. Du kan också prova ponnyridning och åka häst och vagn.

Adress: Akalla By, 164 78 Kista och Manhuset, Bögs Gård, Sollentuna

Nyfiken. En kalv på Bögs gård kikar fram under mammas mage. Foto: Åsa Sommarström

9. Riddersviks herrgård

Nygrillade hamburgare, fish n chips, öl och bullar går att få tag på om man gör påskutflykt till Riddersviks herrgård som ligger vackert beläget vid Mälarens strand i Hässelby. 1700-talsherrgården har öppet ett par timmar mitt på dagen under hela påskhelgen

Adress: Riddersviks allé 11, Hässelby

10. Järfälla Hyrkart

Tröttnat på att traska runt i skogen? Då kan go-kart i Järfälla vara något för dig. Barnen måste vara över 130 centimeter för att få åka. Ta gärna med egen hjälm och handskar – men coronasäker utrustning finns att låna. Boka i förväg om ni är många.

Adress: Gokartvägen 1, Järfälla OBS! KOSTAR

11. Frisbeegolf på Söder

Testa på att spela frisbeegolf i Tantolundens discgolfpark på Södermalm! Istället för att få en golfboll i ett hål ska du få en frisbee i en korg. Den som kommer runt banan på lägst antal kast vinner. Ta med egna discar.

Adress: I Tantolunden, bakom huset på Ringvägen 20, Södermalm

DISCAR. Sådana här behöver du för att spela discgolf i Tanto. Foto: Charlotte Årling

12. Tipspromenera runt Stadsbibblan

Tisdag–fredag, klockan 14–15, finns personal från Stadsbiblioteket på plats utanför entrén i Vasastan, Norrmalm, för att visa en tipspromenad man kan gå runt biblioteket. Blir det fint väder står de längre ner mot Observatorielunden. Priser utlovas!

Adress: Stadsbiblioteket, Sveavägen 73

13. Uteaktiviteter i Kungsholmens parklekar 

Något kul för både barn och vuxna finns alltid att hitta i Kungsholmens parklekar. Mängder av gratis uteaktiviteter brukar hållas, beroende på väder. På sportlovet kunde man till exempel pyssla med minigolf, asfaltscurling eller lyssna på sagor. För schema och aktiviteter se parklekarnas facebook-sidor eller hemsidor.

Adress: Rålambshovsparken, Kronobergsparken och Vängåvan på Stora Essingen.

14. Fika ute på Elfviks gård

Verksamheterna på Elfviks gård på Lidingö har coronaanpassat sina verksamheter. De fina miljöerna, djur och odlingar går fint att besöka med avstånd till andra. De olika verksamheterna på gården har olika öppettider. Generellt håller gården öppet torsdag-söndag 11–16.

Adress: Längst ut på Elfvikslandet, Lidingö

15. Teknik möter konst på Färgfabriken

Den som vill se konst i påsk kan göra det i Färgfabriken i Liljeholmen. Här är det öppet torsdag–söndag. I stora hallen utforskar den unge konstnären Youngjae Lih fyren, som kulturellt och tekniskt fenomen. Utställningen "Jävla kritiker", om arkitekturkritik, pågår också.

Address: Lövholmsbrinken 1, Liljeholmen

16. Äggjakt och skogsprakt

Naturum i Tyresta bjuder in till påsklovsfirande för hela familjen. Förutom äggjakt utlovas bland annat en fotoutställning om ugglor. Gratis och pågår klockan 11–15 under hela lovet. För den som vill ha ännu mer naturupplevelse finns hela Tyresta nationalpark att upptäcka.

Adress: Naturum, Tyresta by, 136 59 Vendelsö

Tyresta nationalpark Foto: Sacharias Källdén

17. Gårdsloppis på Nora gård

Hembakat fika i trädgården och uteloppis på Nora Gård, Värmdö, med gårdsbutik och blomsterloge. Nytt i år är att lokala chokladtillverkaren Värmdö pralin flyttar in i gamla Drängstugan. Varje lördag 10–15 från och med påskafton.

Adress: Noravägen 17, Värmdö

18. Safari, bingo och äggjakt

Fågelholkssafari, naturbingo och så klart påskäggsjakt. För den som bara vill njuta av naturen är Ekorrstigen vid Hågelby gård i Tumba både öppen och nyrenoverad, och grillarna är tillgängliga för alla. Evenemanget pågår mellan 1–11 april.

Adress: Hågelby gård, 147 43 Tumba

19. Upptäck Södertörns sjöar

Promenera längs med Drevvikens strand eller den nyligen anlagda strandpromenaden vid Magelungen i Huddinge. Det är lätt att ta sig till båda sjöarna från pendeltåget. Om du är ute efter ännu mer ostörd natur kan du ta dig till Orlången och Gladövik där du promenerar över flytbryggor och genom kulturlandskap med får och getter. Grillplatser med ved finns!

Adress: Entré Gladövik, Orlångens naturreservat, Ebbadalsvägen, Huddinge

Farsta strandbad, Hagforsgatan

Magelungens strandpromenad. Foto: Sacharias Källdén

20. Äventyrliga promenader genom Tyresö

Gå på familjeäventyr i Tyresö med fyra gps-rundor. Du kan till exempel gå med Eskil Ekorre på upptäcktsfärd i Alby naturreservat, med Fröken Råtta i Tyresö slottspark eller på konstspaning runt Tyresö centrum. Allt du behöver är en telefon.

Adress: Se info på tyreso.se

21. Vandra i Nacka-häxornas fotspår

Häxor hör påsken till. Men på 1600-talet fick de knappast godis utan riskerade snarare att brännas på bål. Gå en historisk vandring längs Nacka ström och ta reda på om det verkligen bodde en häxa i Jakobstorp på 1600-talet.

Adress: Kartor finns på nacka.se

22. Graffiti till max i Snösätra

Spana in graffiti i Snösätra industriområde i Bandhagen. Förmodligen kommer det arrangeras graffiti-workshops där under påskhelgen. Gå in på Kulturkvarter Snösätra på Instagram eller på Bevara Snösätragränd på Facebook, för mer information.
Adress: Snösätragränd 1, Bandhagen

Snösätra industriområde. Foto: Sacharias Källdén