Socialdemokraterna i Solna förblir det största partiet efter att de preliminära kyrkovalsrösterna har räknats. Enligt siffrorna får partiet strax över 39 procent, en ökning med 5,3 procentenheter. Det är den nomineringsgrupp som ökat mest i årets kyrkoval.

– Vi har gått framåt och det är vi väldigt glada för. Partiet har gjort ett gediget arbete i valrörelsen där många av våra partikamrater varit ute och berättat om kyrkovalet och vad vi som parti står för, säger Per-Ove Nelstrand, ledamot i Socialdemokraterna.

Enligt de preliminära valresultatet kommer Socialdemokraterna att få ytterligare ett mandat i Solna församlings kyrkofullmäktige.

– Att vi ökar från 12 till 13 mandat är glädjande, säger Per-Ove Nelstrand.

Hur ska ni kunna bilda majoritet?

– Vi vill hitta goda parter att samverka med för kyrkans bästa i Solna. Det är ett arbete som har påbörjats men vi kan inte kalla det förhandlingar. Först inväntar vi det definitiva valresultatet, säger Per-Ove Nelstrand.

I Solna församling har valdeltagandet minskat med tre procentenheter jämfört med valet 2017, enligt de preliminära resultaten.

Förutom Socialdemokraterna är Posk, Politiskt obundna i Svenska kyrkan, det enda parti som inte backar i valet. Posk har enligt de preliminära siffrorna gjort en ökning på cirka tre procentenheter jämfört med 2017. Kristdemokraterna är den nomineringsgrupp som tappat mest av alla – en procentenhet jämfört med förra valet.