I maj förra året startade bygget. Nu är det äntligen dags för invigning av det nya scouthuset i Österåker, av självaste kungen, H.M.K Carl XVI Gustaf.

Carl XVI Gustaf i scoutdräkt.

Carl XVI Gustaf i scoutdräkt.

Kate Gabor/Kungahuset.se

– Kungen har ju koppling till scoutrörelsen, säger Cissi Tugén, sekreterare i Stiftelsen Scouternas Vänner i Hedvig Eleonora på Östermalm i Stockholm.

Påta är Hedvig Eleonora scoutkårs anläggning som invigdes redan 1943 av Folke Bernadotte, kung Carl XVI Gustafs gudfar.

Nu har anläggningen, som består av bland annat ett tidigare torp och en lada (Lillpåta och Storpåta), fått tillökning med ett nybyggt hus – ”Bildtpåta” – donerat av privatpersonerna Nils och Marita Bildt.

Är det bara Hedvig Eleonoras scouter som får vara där?

– Nej, vi har möjlighet att hyra ut till alla scoutkårer. Skolklasser från Österåker och ungdomar från Österåkers församling brukar också komma till oss. Vi riktar oss till alla barn och unga, inte bara scouter, säger Cissi Tugén.

Det nya scouthuset är ritat av Jordens arkitekter och har 21 bäddar, toalett, kök, ett stort allrum och kamin. Dessutom är det konstruerat för att underlätta för funktionshindrade.

– Det är fantastiskt vid Drängsjön. Det är ett paradis där ungdomar får utvecklas via äventyr, säger Cissi Tugén.  

Stiftelsen Scouternas Vänner i Hedvig Eleonora äger och driver Påta för Hedvig Eleonora scoutkår och Hedvig Eleonora församling.

Invigningen sker klockan 13-13.30.