Personalen som lagar mat till Ekerö kommuns skolor och olika typer av vårdboenden har fått årets miljöstipendium av kommunen.

– Alla som jobbar här tycker att hållbarhetsfrågan är viktig. Vi jobbar för barnen i alla förskolor och skolor, för att ge dem förutsättningar för en god framtid, säger My Berentsen, kostchef på Ekerö kommun.

Lågt matsvinn

Att matsvinnet hålls lågt är en viktig hållbarhetsparameter, menar hon. I kommunens förskolor ligger det totala matsvinnet på 58 gram per portion, jämfört med 71 gram per portion i hela landet. På skolorna ligger matsvinnet på 37 gram per portion i Ekerö, jämfört med 56 gram per portion i landet.

– Nu ligger vi under rikssnittet och vi fortsätter att jobba med att minska svinnet så mycket som möjligt, säger hon.

Under året som gått har de som jobbat i kommunens 28 kök bland annat lanserat svinnlådan, som gör det möjligt för kommunens anställda att köpa en matlåda med rester från dagens skollunch.

Lanserade kommunrätt

Dessutom har Ekerörätten komponerats, en kommunrätt med lokalproducerade råvaror som lanserats i oktober med pompa och ståt, foodtrucks och ballonger.

I december vann också Tappströmsskolans kock Jessica Danielsson pris för sin klimatsmarta blomkålsbolognese.

– Ja, vilket år det blev! 2022 var ett rätt tungt år med höga matpriser och jag sa det till alla medarbetare då, att nu när vi klarat det här så kommer 2023 bara bli fantastiskt. Och så blev det, säger My Berentsen.

Ekoinköp ökat

Och trots att 2023 var ytterligare ett tufft år ekonomiskt har inköpen av ekologiska råvaror kunnat öka.

– Vi tror att vi kommer landa på omkring 35 procent ekologiskt inköp under 2023. Det är vi väldigt stolta över.

De 30 000 kronor som stipendiet ger ska läggas på att samla alla 80 medarbetare.

– Jag är fortfarande i spånarstadiet, men någon form av upplevelse ska det bli. Något Ekeröspecifikt, framemot våren, när jorden vaknar till liv.