Tappströmsskolans kock Jessica Danielsson har vunnit första pris i en mattävling för sin blomkålsbolognese.

Tävlingen syftade till att hitta på en klimatsmart och nyttig variant av klassikerna korvstroganoff eller spaghetti och köttfärssås, och anordnades av föreningen Frisk mat som jobbar med offentliga måltider.

I finalen, som var 28 november, fick Jessica Danielsson laga sin blomkålsbolognese inför en jury.

– Både elever och förståsigpåare fick smaka och de gillade den, säger hon.

"Kryddningen satt perfekt, barnen älskade den, och dessutom lagas rätten helt på naturliga oprocessade råvaror", skriver föreningen på sin Facebooksida.

– Det viktigaste är att det är gott. Det spelar ingen roll hur nyttig mat man gör, om den inte hamnar i magen så gör den ingen nytta, säger Jessica Danielsson.

Tusen portioner

Dessutom är den lättlagad och ekonomisk, vilket är viktigt om den ska göras i ett skolkök.

– Det ska vara görbart på jobbet, där jag lagar tusen portioner om dagen. Och så ser den ut som en bolognese också så man lurar ögat så att fler vågar prova, säger hon. 

Eleverna på Tappströmsskolan fick chans att smaka vinnarrätten under onsdagen.

– De tog emot den väl och gillade den. Så den kommer komma igen, säger hon.