På kommunfullmäktige i december fanns ett sekretessbelagt ärende med på dagordningen.

Det tog någon vecka innan det offentliggjordes – och då visade det sig röra ett stort förvärv.

Kommunen köper guldhuset på Drabantgatan 18, det lägsta av de tre glänsande byggnaderna intill Väsby Centrum.

Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande, är nöjd.

– Jag är tacksam att ett enigt kommunfullmäktige har ställt sig bakom köpet av guldhuset och på så sätt säkrat bra förutsättningar för kommunen att under många år framöver erbjuda omsorg av hög kvalitet till Väsbyborna.

Varför var ärendet sekretessbelagt?

– Ärendet omfattar en affärsuppgörelse mellan två aktiebolag, Väsbyhem och NREP (Nordic Real Estate partners, reds anm), som inte ska offentliggöras innan beslut. Kommunfullmäktige tog beslut som ägare av Väsbyhem och följde de förutsättningar som fanns.

Varför köpa en fastighet ni hade kunnat hyra?

–  Vi gör det för att det är bra affär för Väsbyborna. Beslutet innebär att kommunen säkrar långsiktig kapacitet och rådighet över särskilt boende i Fyrklövern. Genom att äga fastigheten får vi mer förutsägbara hyresnivåer och de kommer att minska i takt med att vi betalar av våra lån.

Han fortsätter:

– Kommunen vill gärna äga lokaler som vi vet att vi behöver under många år framöver. Stora lån av det här slaget är möjligt tack vare att vi som kommun kan låna till en bra ränta.

Årshyra på åtta miljoner

Äldreboendet Lavendelgården har hållit till i lokaler inne i Väsby Centrum på Dragonvägen 88–90, som kommunen hyrt av Väsbyhem. Från och med 1 mars flyttar verksamheten över till guldhuset.

Men uppsägningstiden på de gamla lokalerna gäller till och med 2025, med en årshyra på 8 miljoner. Det blir enligt Mathias Bohman sammantaget max 14 miljoner kronor för 1 år och 9 månader – pengar kommunen måste betala om man inte kommer överens med fastighetsägaren.

– Vi har en dialog med Väsbyhem, som är en del av kommunkoncernen, avseende framtida användning av dessa lokaler och fördelning av den kostnaden, säger Mathias Bohman.

Silver Life, som drev vård- och omsorgsboendet i guldhuset, hade problem att fylla platserna. Men Mathias Bohman tror att kommunen redan under innevarande år kommer att ha full beläggning.

– Vi behöver ersätta Lavendelgården och vi behöver fler äldreboenden. Efter en tid av en lägre efterfrågan på platser i äldreboenden i Upplands Väsby och andra delar av länet, pekar nu alla parametrar mot en ökad efterfrågan.

Han tror dock inte att köpet av guldhuset räcker.

– För att kunna erbjuda plats till de äldre som vi tror kommer ansöka om plats är bedömningen att kommunen behöver öka sitt antal platser ytterligare.