Den 20 och 21 november drog snöstormen in över Stockholm, och Danderyd. Under några dagar efter att snön steg flera decimeter kom det in över 170 felanmälningar och klagomål till kommunen om snöröjningen och halkan.

En av de som klagat är Margaretha Lagerdahl Ekenfalk, 85. Hon berättar att hon och hennes man inte kunde komma ut med sin bil på fyra dagar.

– Vi är äldre och åker ofta på kontroller på vårdcentralen, så det kändes inte bra. Till slut kunde vi få hjälpa av en granne, säger hon.

När det kommer mycket och tung snö blir det problem.

– Vi har snöslunga och nu när det är torrare går det bra. Men när det kommer mycket och tung snö, då klarar vi inte det, säger Margaretha Lagerdahl Ekenfalk.

"Gick bra - trots omständigheterna"

Snöplogningen i Danderyd är upphandlad till Svevia i samarbete med Danderyds kommun.

Eric Sjöblom, projektledare på tekniska kontoret, svarar på några frågor. Han menar att snöröjningen gick bra – trots omständigheterna.

– Med tanke på den mängd som kom. Det är klart att det blev mycket på vissa ställen, och det var första snön. Sedan fick vi lite problem med några maskiner, och några gator glömdes bort.

Får man räkna med höga vallar, i sådana här lägen?

– Ja, precis, tyvärr är det så. Kommer det mycket snö blir det höga vallar. Mindre snö så blir det lättare.

2017 togs ett beslut om att inte ploga på infarter till privata fastigheter, berättar han.

Det ingår inte att hjälpa exempelvis äldre eller funktionshindrade?

– Nej, då får man söka sig till seniorgruppen eller privata aktörer som får hjälpa till.

Han berättar att de uppskattar de synpunkter som kommit in från danderydsborna, och berättar att de gör vad de kan för att ploga så bra som möjligt.

Varför är man inte mer beredd?

– Det spelar ingen roll hur förberedd man är. Vi gör ständiga kontroller men sedan när det gäller blir det fel. Den här snön var otroligt tung också.

Han berättar att de ser över förutsättningar kring snöröjning och halkbekämpning vid nästa kontraktsupphandling.

– I det här avtalet så har vi den uppbackning vi behöver från politiken, säger Eric Sjöblom.

"Alla har inte råd"

Margaretha Lagerdahl Ekenfalck tycker att man borde vara mer beredd. Dessutom menar hon att Danderyds kommun bör hjälpa de som inte klarar snöplogningen själva.

– Det är ju vinter varje år, säger hon.

– Det kostar säkert en tusenlapp eller mer att göra det här privat. Det är inte alla som har råd med det, särskilt nu med höjda elpriser och osäker ekonomi.