Klottersaneringen har kostat SL cirka 1,5 miljoner kronor. Genrebild. Foto: Mostphotos

Klottrare riskerar miljonskadestånd

Fyra män som systematiskt klottrat ner pendeltåg och tunnelbanevagnar kan tvingas betala miljonbelopp i skadestånd. De har nu åtalats för grov skadegörelse i 109 fall.

  • Publicerad 07:46, 3 nov 2021

Under ett och ett halvt år klottrade fyra män, i 30–40-årsåldern, ner pendeltåg och tunnelbanevagnar runt om i Stockholms län. Detta enligt det åtal mot männen, som gäller 109 fall av grov skadegörelse. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt åtalet har männen systematiskt rest runt i stora delar av länet, för att klottra. De har bland annat varit i Botkyrka, Nacka, Upplands-Bro, Järfälla, Sundbyberg och Nynäshamn. Brottsplatserna har ofta varit tågdepåer.

Kostade 1,5 miljoner

Saneringen har kostat SL nära 1,5 miljoner kronor.

– Stora delar av bevisningen består av de anmälningar som har skett från SL där man har dokumenterat den skadegörelse fordon och anläggningar har drabbats av, säger åklagaren Martin Westling till DN.

Även de misstänktas datorer och telefoner ingår i bevismaterialet.

Männen nekar

Brotten ska ha ägt rum mellan juli 2018 och slutet av 2019, då polisen slog till mot två av de misstänkta männen. De levde under ordnade förhållanden och hade höga inkomster. En av dem var ostraffad, och en hade tidigare dömts för grov skadegörelse.

Övriga åtalade är en tidigare ostraffad man i 40-årsåldern och en man i 30-årsåldern som tidigare dömts för att ha klottrat i kollektivtrafiken.

Alla fyra männen nekar till brott.

Rättegången ska hållas i Attunda tingsrätt. När det kan inledas är inte klart.