Känner du för att ta Vaxholmsbåten ut till Svartsö i vintermörker och kyla? Då finns några ställen som är öppna året runt.

Ett av dem är Svartsö skärgårdshotell och vandrarhem som ligger vid Norra Svartsö brygga, nära Svartsö by. De har 26 rum, med plats för totalt 56 personer, och drivs av Lotten Andersson.

Lotten Andersson (tidigare Ivanoff) driver Svartsö skärgårdshotell.

Lotten Andersson (tidigare Ivanoff) driver Svartsö skärgårdshotell.

Pekka Pääkkö

Det är, förstås, betydligt lugnare nu än under sommaren, berättar hon, men det är alltid några rum bokade varje vecka.

– Vi har att göra här, och jag kan inte stänga ner allt bara för att det är lågsäsong. Jag vill ha öppet året runt, säger hon. 

Bada i tystnad och mörker

Det kan vara hantverkare som bor enstaka nätter eller företag som har konferenser, berättar hon. På helgerna är det vanligt med allt från körgrupper och kurser till släktträffar. 

Hon tycker själv att den här tiden i skärgården är ”fantastisk”.

– Det bli en annan upplevelse än på sommaren. Du får njuta av lugnet, tystnaden och mörkret, och titta på stjärnhimlen. Det är en bristvara i dag. Det går inte att uppleva i en stad där det är en massa ljus och ljud hela tiden. 

Svartsö skärgårdshotell är också vandrarhem.

Svartsö skärgårdshotell är också vandrarhem.

Pekka Pääkkö

Just nu bygger de en bastu precis vid vattnet. Den ska ha plats för cirka tio personer och hon hoppas att den ska hjälpa till att locka ut ännu fler gäster.

– Det har ju blivit så populärt att bada i havet året runt så jag tänker att vi helt enkelt sågar upp en vak så folk kan bada även när isen har lagt sig.

Restaurang och catering

Svartsö skärgårdshotell har ingen restaurang, men det löser kollegan och grannen Cecilia ”Cilla” Heurlin på Bistro Sågen, en annan verksamhet som håller öppet året runt. 

"Den bästa tiden på året är nu. Det är då man hinner umgås och njuta av allt det fina vi har här ute" säger Cecilia Heurlin, som driver Bistro Sågen på Svartsö.

"Den bästa tiden på året är nu. Det är då man hinner umgås och njuta av allt det fina vi har här ute" säger Cecilia Heurlin, som driver Bistro Sågen på Svartsö.

Pekka Pääkkö

Deras restaurang är öppen en dag i veckan fram till påsk, då de börjar öppna upp mer igen. Men cateringen går att beställa från alla dagar i veckan, berättar Cilla Heurlin.

– Vi samarbetar med skärgårdshotellet och servar deras gäster med mat. Antingen att vi öppnar upp restaurangen till stora grupper eller levererar maten dit. 

Även hon har en bastu som går att boka.

– Nu är den bästa tiden på året. Man hinner umgås med vänner och njuta av allt det fina vi har här ute, säger hon.

Svartsö lanthandel byter ägare efter 45 år

Efter 45 år i samma familj är det dags för ett generationsskifte hos Svartsö lanthandel.

Nya ägaren är ett känt ansikte eftersom han driver den lokala krogen.

Är du sugen på en kaffe eller behöver en fårskinnspläd eller upptäcker att du har slut på prickig korv eller ved? Då kan du bege dig till Svartsö lanthandel på Svartsö, för där finns nästan allt man behöver. Precis som en klassisk lanthandel.

Butiken har drivits sedan 1978 av Sozy Newton Hedelin och hennes före detta man. Sedan 2010 är även Lena Hedelin, syster till exmaken, med på tåget. Innan dess var Lena anställd i butiken.

Mikael Fredriksson med border collievalpen Sickan, Sozy Newton Hedelin och Lena Hedelin.

Mikael Fredriksson med border collievalpen Sickan, Sozy Newton Hedelin och Lena Hedelin.

Pekka Pääkkö

Lokala krögaren tar över

Men nu börjar en ny era. För i januari tar Svartsöbon och ägaren till Svartsö krog, Mikael Fredriksson, över butiken. Han har köpt lanthandeln med tillhörande byggnader och kommer att driva den vidare i samma anda, berättar han.

– Det här passar bra in i mitt liv just nu. Jag har redan en verksamhet på ön som jag driver sommartid så nu får jag något att göra under vinterhalvåret också. Jag ska fortsätta sälja lokala råvaror och ha ett brett utbud, eventuellt utöka öppettiderna något.

En fördel med att driva både lanthandeln och krogen är att han kan utnyttja restaurangköket till att erbjuda mer lagad mat i både butiken och sommarkaféet..

– Övertagandet gör också att jag kan heltidsanställa en person. Hittills har jag bara haft säsongsanställda..

Sozy Newton Hedelin och Lena Hedelin har byggt om och utvecklat butiken genom åren så det de lämnar över nu är en central mötesplats för hela ön med massor av olika servicefunktioner. Kundkretsen består av fritids– och fastboende på Svartsö men också båtfolk som lägger till i gästhamnen och boende på öar runt omkring.

Mikael Fredriksson.

Mikael Fredriksson.

Pekka Pääkkö

"Ska sitta och dingla med benen"

De är ombud för Systembolaget, post och apotek och alla bofasta på ön – ett 40-tal hushåll – har sin postlåda vid affären.

– Det känns bra att Micke tar över och kunderna verkar lugna med beskedet också. Vi är 64 och 65 år och kan inte hålla på för alltid, säger Sozy Newton Hedelin.

– Vad vi ska göra nu? Jag kommer sitta här ute på bänken och dingla med benen och störa haha, och sen åker jag jorden runt! Nej, skämt åsido, bara att vara ledig en sommar ser jag fram emot, säger Lena Hedelin.

– Ja, det ska bli skönt att få tid över till annat. Som det är nu är vi sällan lediga, och jag kan inte minnas när jag var ledig en hel sommar, tillägger Sozy Newton Hedelin.

Pekka Pääkkö

Svartsö lanthandel

Startade i Alsvik 1972 som en minilivs med försäljning av livsmedel genom en lucka, som en kiosk, öppen bara under sommarmånaderna.

Sedan 1993 är det öppet året runt med cirka 20 anställda sommartid, övriga året en handfull personer.

Sommartid sköter de också gästhamnen med 33 båtplatser och uthyrning av de fyra sjöbodarna, med totalt åtta bäddar. De har även ett sommarkafé på bryggan och cykeluthyrning.

Källa: Svartsö lanthandel

Planer klara för nytt bostadsområde på Svartsö

Ett helt nytt bostadskvarter med lägenheter för unga, familjer och äldre. Det planeras på Svartsö.

Men det hänger på om kommunen vill upplåta mark.

Ett nytt bostadsområde med ett 20-tal lägenheter intill Svartsö skola. Det skissar några Svartsöbor på just nu. 

Deras idé är att bygga husen i åtta längor, med två till tre bostäder i varje där lägenheterna får ett till tre rum. 

Visionsbild för de nya bostäderna på Svartsö.

Visionsbild för de nya bostäderna på Svartsö.

Cilla Heurlin

Några lägenheter för äldre

Tanken är att en yngre generation Svartsöbor ska kunna flytta dit, även nya familjer som vill pröva att bo i skärgården året runt.

– Det ska vara bostäder som man har råd att köpa eller hyra, med en vanlig inkomst. Det går inte för en barnfamilj att köpa något här ute med de priser som råder i dag, säger Cecilia ”Cilla” Heurlin, som driver projektet ihop med två andra Svartsöbor.

"Den bästa tiden på året är nu. Det är då man hinner umgås och njuta av allt det fina vi har här ute" säger Cecilia Heurlin, en av de som ligger bakom idén med ett nytt bostadsområde på Svartsö.

"Den bästa tiden på året är nu. Det är då man hinner umgås och njuta av allt det fina vi har här ute" säger Cecilia Heurlin, en av de som ligger bakom idén med ett nytt bostadsområde på Svartsö.

Pekka Pääkkö

Hennes släkt har bott här under lång tid. Hon är sjätte generationen Svartsöbo och hon hoppas att hennes barn, om de vill, ska kunna bo kvar på ön så småningom.

Några av de 20 lägenheterna ska vara trygghetsboende för äldre, med gemensamma sociala ytor och tillgång till vård.

– En bonus med att erbjuda boende för äldre är att deras hus, där de bor i dag, skulle kunna hyras ut, eller säljas, till andra som vill flytta till ön, säger hon.

Ett äldreboende på Svartsö kan innebära fler fördelar.

– I stället för att anlita en dyr båttaxi för hemtjänstpersonal från fastlandet, så samlar vi här de äldre och personal på ett ställe, säger hon.

För de äldre som fortfarande vill och kan bo kvar hemma skulle personal från boendet kunna besöka dem, tillägger hon.

Cecilia Heurlin är en av de som ligger bakom idén med att bygga ett nytt bostadsområde på Svartsö. Marken man tänker sig ligger bredvid öns skola.

Cecilia Heurlin är en av de som ligger bakom idén med att bygga ett nytt bostadsområde på Svartsö. Marken man tänker sig ligger bredvid öns skola.

Pekka Pääkkö

Brist på året-runt-bostäder

Tanklen är att det ska vara en blandning av hyresrätter och bostadsrätter och målet är att de som flyttar dit vill bo året runt på ön.

Bostäder är en förutsättning för att hålla liv i öarna och bidra till föryngring, enligt Cilla Heurlin.

– För oss här ute hänger allt ihop, som en helhet. Det går inte att strunta i en del för då haltar hela systemet. Den ena är beroende av det andra.

Hon menar att förutom bostäder måste det finns förskola och skola, möjlighet att jobba på ön, bra kommunikationer, fungerande internet och annan service.

– Det finns redan arbetstillfällen, faktum är att det råder arbetskraftsbrist här, och goda kommunikationer. Det som saknas är bostäder.

Vill bygga på kommunens mark

Svartsöprojektet liknar byggplanerna på Möja, som Mitt i Värmdö berättat om, dels genom att målgruppen är året-runt-boende, dels genom att marken ägs av Värmdö kommun.

Även på Svartsö vill man antingen kunna köpa loss marken, via markanvisning, alternativt hyra som tomträtt av kommunen.

– Området vi vill bygga på ligger nära skola och förskola, nära vägen och Skälviks brygga som trafikeras av Vaxholmsbåtarna. Så det är egentligen perfekt, säger Cilla Heurlin. 

De planerade bostäderna är tänkta att ligga bredvid Svartsö Skola.

De planerade bostäderna är tänkta att ligga bredvid Svartsö Skola.

Pekka Pääkkö

Hon och de två övriga i gruppen skulle stå för byggandet av det nya området, om de får grönt ljus från kommunen. Hur mycket lägenheterna kommer att kosta är för tidigt att säga, enligt Cilla.

Kristina Lång (C), ordförande i kommunstyrelsens planutskott, säger att en handlingsplan ska presenteras i slutet av året för det så kallade skärgårdspaketet.

– Där ingår att föreslå hur vi kan få fram fler bostäder till bofasta på Värmdös kärnöar, så den planen kommer att beröra projekten på både Möja och Svartsö, säger hon.

Svartsö

Svartsö är en av de större öarna i Stockholms skärgård. Den är cirka en mil lång och två kilometer bred och har flera insjöar, skogsmark och jordbruksbygd.

I mitten av 1500-talet fanns gårdar vid Alsvik och Skälvik, de blev så småningom byar. I början av 1900 började fritidshus att byggas på ön.

Svartsö har idag cirka 65 fastboende personer i 40 hushåll. På ön finns förskola, skola, lanthandel, krog och hotell/vandrarhem, där många Svartsöbor jobbar.

Kuriosa: Vid ryssinvasionen 1719 tog Svartsöborna sin tillflykt till en holme i öns största sjö, Storträsk.

Källa: Värmdö kommun

Värmdö öppnar förskolan på Svartsö igen

Lådna upplever just nu – hör och häpna – en babyboom, med två barn i ettårsåldern och ytterligare två på väg. Kommunen ska därför öppna upp förskolan på Svartsö igen.

– Hej! Kliv ombord! Det är lite blåsigt i dag men det är bara att hålla i er, säger Adam Stephenson och lägger ut från gästbryggan på Svartsö.

Med sig i sin stora metallbåt har han ettåriga sonen Bob Louie som sitter fastspänd i passagerarsätet, och en barnvagn i fören. Varje morgon åker de tur och retur Lådna-Ingmarsö, där Bob Louie har sin förskola. 

Uppväxt på havet. Bob Louie gillar att åka båt. Här med mamma Tette.

Uppväxt på havet. Bob Louie gillar att åka båt. Här med mamma Tette.

Pekka Pääkkö

Adam Stephenson och sambon Tette Thorén har bott ett år på Lådna och vill fortsätta bo där året runt. Men det är en utmaning, har det visat sig, att bo på en ö som saknar förskola. Kommande vinter blir ett test.

Om det är för blåsigt kommer de inte kunna köra honom, och då blir jobbet lidande. Det tar också tid och pengar.

– Jag har räknat ut att vi lägger cirka 10 000 kronor i månaden på bensin till båten. Så allt det här ihop gör att det blir för krävande. Det funkar inte i längden att åka till Ingmarsö varje dag. 

Fyra barn behöver förskoleplats

För att kunna bo kvar behövs att förskolan på Svartsö öppnas upp igen. Det skulle betyda en resa på fem minuter enkel väg i stället för femton, enligt Adam.

– Det är stor skillnad för oss, plus att förskolan ligger vid skolan, där Bob Louie sedan ska börja i så fall. 

Bob Louie körs dagligen i båt till förskolan på Ingmarsö. Och vagnen är med.

Bob Louie körs dagligen i båt till förskolan på Ingmarsö. Och vagnen är med.

Pekka Pääkkö

Och Adam och Tette är inte ensamma. För närvarande råder en baby-boom just på Lådna, och ytterligare två familjer kommer att behöva förskola närmaste åren.

En av dem är Eva Jansson med familj, som driver Lådnamacken. Hon har två barn, 9 och 12 år som går på Svartsö och Djurö skola, och ett barn på väg som är beräknat att födas om ett par veckor.

Hon känner av generationsskiftet på ön just nu.

– För närvarande har vi åtta barn i skol- och förskoleålder som bor året runt här ute, plus två barn till på väg. Det är verkligen jättekul, säger hon.

Eva Jansson med barnen Sven och Julia. Sambon Andreas Granli Lundell kunde inte vara med på bilden.

Eva Jansson med barnen Sven och Julia. Sambon Andreas Granli Lundell kunde inte vara med på bilden.

Privat

Transporterna till och från förskolan får man ordna själv som förälder, men så fort de börjar skolan blir de upphämtade av skolskjuts-båten och det funkar fint, berättar Eva.

Den andra familjen har en son på nio månader som behöver förskola nästa år. I vår ska dessutom Bob Louie få ett syskon, så totalt rör det sig om fyra små barn som behöver förskoleplats inom kort.

Kommunen jobbar för att öppna igen

Så Adam kontaktade kommunen och fick ett positivt svar: Värmdö planerar att öppna upp förskolan på Svartsö igen.

– Förskolan har aldrig varit nedlagt, det har bara inte funnits barn i kö, därför har den varit stängd. Nu när föräldrar har ställt sitt barn i kö dit igen arbetar förvaltningen för att rekrytera personal och säkerställa att det är pedagogiskt möjligt att driva förskolan enligt skollagen, säger Sam Assadi (S), ordförande i förskolenämnden. 

Arbetet med detta pågår redan och om allt faller på plats är målet att öppna förskolan någon gång i vår.

Det blir ju väldigt få barn i början – varför är det ändå värt att öppna?

– Eftersom vi i Värmdö arbetar för att bli en levande skärgårdskommun. En sådan politisk inriktning förutsätter förskoleplatser på våra kärnöar, för att fler ska kunna ges förutsättningar att kunna bo och verka i den delen av vår kommun.

– Just nu pågår ett arbete på rektorsnivå kring hur ytor, personal och andra funktioner kan samordnas med grundskolan på Svartsö. 

Adam och Tette ser sig själva som exempel på en ny generation som väljer att bo året runt på en skärgårdsö. De är både i 30-årsåldern och jobbar på distans, Adam med fastighetsutveckling och Tette med marknadsföring. Tette har byggt om deras sjöbod till kontor och åker in till jobbet en dag i veckan. 

Hon säger att förutom förskoleplats är ett fungerande internet ett måste för att kunna fortsätta bo permanent på Lådna.

– Det är en sak jag var orolig för. Det funkar okej med wifi men vi vill helst att det byggs fiber hit ut.

Saknar inte stan-livet

Att de hamnade på Lådna är en slump. De hittade ett hus där som de tyckte om och planen var först att ha det som fritidshus, men så blev det inte. I stället hyrde de ut lägenheten i stan och flyttade ut permanent. 

Hon har lärt sig att köra båt och att lösa många av problemen som dyker upp. Förra vintern, till exempel, när hon och Bob Louie var ensamma hemma gick strömmen, då blev det becksvart och kallt och de var tvungna att koppla in reservaggregatet. Vid ett annat tillfälle uppstod vattenläckage. Många gånger har grannarna ställt upp och hjälpt till. 

Familjen Stephenson-Thorén med sonen Bob Louie på Lådna. De hoppas kunna bo många år till på ön.

Familjen Stephenson-Thorén med sonen Bob Louie på Lådna. De hoppas kunna bo många år till på ön.

Pekka Pääkkö

Under året har de byggt en vedeldad bastu, satt in en kamin i huset, rensat massor av sly och ordnat en stor odlingsträdgård.

– Det här livet passar oss båda väldigt bra, egentligen bättre än att bo i stan. Visst, man kan inte gå ner till den lokala vinbaren eller hänga med på AW mitt i veckan. Det krävs helt annan planering här ute. Men i stället fixar vi med massa saker, bygger, målar, skapar, tar upp intressen man har. Och så har vi kohagarna som granne. Det är så värt, säger Tette.

Förvånansvärt mycket fungerar, även på en ö utan broförbindelse, konstaterar de.

– Vaxholmsbåtarna går flera gånger om dagen, det finns en året runt-öppen matbutik med närproducerad mat, ombud för post och paket, apotek och Systembolaget. Och våra vänner kommer ofta och gärna ut och hälsar på oss. Så vi trivs.

Antal barn i skola och förskola på öarna

Runmarö: 21 elever från förskoleklass till åk 9. Tre barn på förskolan. 

Sandhamn: Två barn på förskolan.

Svartsö: 23 elever upp till åk 7, varav 17 elever kommer från Österåker kommun. Förskolan har varit stängd sedan augusti 2021. 

Djurö skola, som också ingår i skärgårdsskolorna, har 347 elever upp till åk 9. 85 barn på förskolan. Ett barn från Möja går på Djurö förskola.

Skolorna på Nämdö och Sandhamn stängdes i början av 2000-talet och Möja sattes ”på paus” i våras.

Källa: Värmdö kommun

Cirka 100 bofasta på Svartsö och Lådna

Nyligen fick kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram ett skärgårdspaket med handlingsplan för att få fler fastboende på Värmdö kommuns kärnöar.

Där ingår satsningar på bostäder, förskolor och skolor, bättre förbindelser, och möjligheter att jobba i skärgården. 

På Lådna bor cirka 15 hushåll året runt (35-tal personer) och på Svartsö cirka 40 hushåll(70-tal personer). Sommartid mångdubblas befolkningen på båda öarna. 

Källa: Värmdö kommun/Region Stockholm/SCB

Adam har spenderat mycket tid i Stockholms skärgård och på segelbåt under uppväxten, men för Tette är det nytt. Nu har hon lärt sig att köra båten själv.

Adam har spenderat mycket tid i Stockholms skärgård och på segelbåt under uppväxten, men för Tette är det nytt. Nu har hon lärt sig att köra båten själv.

Pekka Pääkkö

Babyboom i skärgården – nu öppnar Svartsö förskola igen

Ny generation barnfamiljer väljer att bosätta sig i skärgården

Värmdö öppnar för nya hyresrätter på Svartsö och Möja

Värmdö väntas säga ja till två nya bostadsområden på Möja och Svartsö.

Kravet: Det ska vara hyresrätter som byggs för permanentboende.

Värmdö kommun ska bjuda in byggaktörer till en så kallad markanvisning för att skapa ny bebyggelse för permanentboende på öarna Möja och Svartsö.

– Jag hoppas att vi får in flera intressenter som vill vara med och utveckla områdena. Det är viktigt att de fyller de behov som finns om ekonomiskt överkomliga bostäder som många familjer kan efterfråga, eftersom kommunen inte äger så mycket mark. Den mark vi har behöver användas väl, säger Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Hyresrätter till rimligt pris

Kommunens krav är att bostäderna upplåts som hyresrätter och byggherren kan välja om de vill köpa marken av kommunen eller arrendera som tomträtt. 

Orsaken är, som Mitt i Värmdö har skrivit om tidigare, att det är ett stort behov av bostäder till rimliga priser ute på öarna. Det gör det svårt för en yngre generation att bo kvar året runt. 

– Vi här ute på Möja är mycket glada och positiva att processen drar igång. Det visar att politiken menar allvar när de pratar om utveckling i skärgården. Vårt arbete att få till bostäder, som pågått under många år, känns helt plötsligt väldigt meningsfullt, säger Monica Pettersson, ordförande i Möjaskärgårdens företagarförening.

Om de själva kommer att lämna anbud är dock för tidigt att säga, tillägger hon.

De drivande på Svartsö kommer att skicka in ett förslag.

– Vi är väldigt glada över att kommunens politiker tar tag i denna viktiga fråga nu. Självklart är vi med och lägger att anbud, säger deras talesperson, Cecilia Heurlin.

Monica Pettersson, ordförande i Möjaskärgårdens företagarförening, och hennes man Erik Pettersson på platsen där de vill bygga ett nytt bostadsområde.

Monica Pettersson, ordförande i Möjaskärgårdens företagarförening, och hennes man Erik Pettersson på platsen där de vill bygga ett nytt bostadsområde.

Eva Tonström

Om marken säljs skrivs ett så kallat förfogandeförbud. Det innebär en överlåtelsespärr, alltså att fastigheten inte får säljas vidare till ett annat bolag utan kommunens tillåtelse. De ger kommunen möjlighet att godkänna köpare som fortsätter upplåta bostäderna som hyresrätter.

Anbudsgivarna ska uppge vad de kan göra för att hålla nere priserna till en rimlig nivå för de boende och hur det ska genomföras. 

Byggs på kommunens mark

Det hela är en uppföljning på beslutet i budgeten 2023, att ta fram ett så kallat skärgårdspaket för att få fler permanentboende på och kring kommunens kärnöar.

På båda öarna finns mark som ägs av kommunen, vid Berg på Möja och Skälvik på Svartsö, och det är där man tänker att de nya bostäderna kan byggas. 

Något som måste utredas tidigt är hur fastigheterna ska förses med vatten och avlopp, även vilka naturvärden som finns på de två platserna, enligt kommunen.

Anbud ska lämnas in senast den 12 februari. Beslut om det här ska tas i kommunstyrelsen på onsdag den 29 november.

Cecilia Heurlin är en av de som ligger bakom idén med att bygga ett nytt bostadsområde på Svartsö. Marken man tänker sig ligger bredvid öns skola.

Cecilia Heurlin är en av de som ligger bakom idén med att bygga ett nytt bostadsområde på Svartsö. Marken man tänker sig ligger bredvid öns skola.

Pekka Pääkkö

Värmdö öppnar för nya hyresrätter på Svartsö och Möja

Kommunen beredd att upplåta mark på båda öarna för permanentboende.