Älvsnabben

Älvsnabben är precis tvärtom vad namnet antyder – ett underskönt långsamt sätt att glida fram över älven! Och det är utan tvekan det överlägset bästa sättet att se staden i lugn och ro.

Till havs, eller ja… till älvs, får Göteborg ett skimmer av internationell storstad som så ofta saknas när man traskar omkring i Sveriges så kallade framsida och inser att närheten till vattnet bara är en chimär, en slogan skapad av personer som aldrig verkar ha satt en eller flera fötter i vårt lokala stadsutrymme. Kajpromenaderrna är mer eller mindre otillgängliga, frånsett delar av norra älvstranden, Skeppsbron och Klippan. Men från Älvsnabben får man hela stan serverad på ett otroligt vackert arkitektoniskt upplagt fat!

Visst, att åka kollektivt kostar såklart, men 36 kronor för 90 minuter ögongodis, lugn och ro, sol och stadsbyggnad deluxe, är värt vartenda öre. Så packa matsäcken och se till att du är först i kön på hållplatsen vid färjeläget, sen kan du välja plats på övre däck, luta dig tillbaka och låtsas att du är på semester på hemmaplan. En lycklig turist i tillvaron! 

Surtesjön – som en liten del av havet och Västkusten, fast en sjö på ett fjäll.

Surtesjön – som en liten del av havet och Västkusten, fast en sjö på ett fjäll.

Magnus Johansson

Surtesjön har ett riktigt vildmarkshopptorn i en av vikarna. Lika kul som instabilt.

Surtesjön har ett riktigt vildmarkshopptorn i en av vikarna. Lika kul som instabilt.

Polina Skog

Surtesjön

Hade jag varit hiphoppare av rang hade jag rappat "Surtesjön is da shit" eller nåt liknande för att hylla denna vattenfyllda pärla bland stadens sjöar. "Men den ligger ju i grannkomunnen Ale!" hör jag rösterna ropa i kör på ren götebosska. Men inte då.

Nog för att namnet, precis som verkligheten, antyder att typ större delen rent geografiskt ligger i Ale kommun, och inte minst då i den synnerligen trevliga tätorten Surte, men resten är så att säga tvärtom. Rent krasst sett har Surtesjön blott en badplats med sandstrand i självaste Surte men hela två badplatser med sandstrand i vårt Göteborg. WinWin!

Sjön är 12 meter djup, har en yta på drygt en kvadratkilometer och ligger hisnande 98,3 meter över havet. Bara en sån sak – att kunna bada närmare himlen! Inte undra på att medeltidens allra frommaste män valde att ta den gudomliga promenadvägen från kyrkorna i Lödöse och Hålanda till den profana motsvarigheten Skara och Varnhem på sina pilgrimsvandringar.

De officiella vandringslederna som slingrar sig öster om Surtesjön är typ hur många som helst. Och blir man svettig eller trött eller bara varm av glädje så är man aldrig mer än drygt 100 meter från det svalkande vattnet. Promenadvägen runt sjön landar lagom på dryga 7 kilometer, men strandlinjen är 9,42, vilket innebär att det alltid finns plats att softa och chilla utan påtvingat sällskap.

Stora Ramberget är långt ifrån Göteborgs högsta punkt med sina 87 meter över havet, skrapan till vänster är hela 159 meter högre – tro det eller ej. Men plats för mys finns där oavsett.

Stora Ramberget är långt ifrån Göteborgs högsta punkt med sina 87 meter över havet, skrapan till vänster är hela 159 meter högre – tro det eller ej. Men plats för mys finns där oavsett.

Magnus Johansson

Ramberget

Ramberget är långt ifrån Göteborgs högsta punkt med sina 87 meter och absolut inte ett fjäll som Vättlefjäll med sina 167 naturliga meter över havet, men det räcker och blir över för att tillfredsställa även de minst självutnämnt höjdrädda. Här kan du såklart förlusta dig bland välbesökta turistmål som Keillers park och Ättestupan. Men om du vågar dig försiktigt ned längs klipporna så hittar du garanterat en och annan stenhård plats för olika typer av kontemplativ ensamhet eller motsvarande tvåsamhet.

Hur som helst. Berget som så är en bergrygg av röd Göteborgsgnejs och fick sin karaktäristiska form under istiden för 12 000 år.

Det roliga i sammanhanget är att Stora Ramberget och dess mäktiga ålder till trots, mäter blott 87 meter över havet, vilket innebär att om du istället väljer att go wild och skinnydipping i Surtesjön så är du mer än 12 meter närmare Troposfären rent fysiskt.

Nordkaparen – Maritiman

Under mottot "Semper In Viam" – Alltid På Väg – så är Nordkaparen äntligen redo att ta emot nya besökare efter nästan två års väntan. För det finns få saker som roar så kungligt klaustrofobiskt som att glida ner under vattenytan i en gammal ubåt när omgivningen tränger sig på.

Det var hösten 2022 som en civil vän av ordning, en 19-årig fysikstudent, upptäckte förhöjd radioaktivitet i efterlysande tejp ombord, vilket ledde till att Strålsäkerhetsmyndigheten stängde ubåten. Efter en noggrann sanering, genomförd enligt konstens alla säkerhetsprotokoll, är det återigen helt okej att ta en djupdykning i svensk ubåtshistoria. 

Ubåten är av Drakenklass, vilket är den längsta klassens ubåtar som Sverige någonsin haft, och kunde dyka ned till 150 meters djup.

Maritiman är, för den oinvigde, Göteborgs maritima upplevelsemuseum och består av en unik flotta på tio fartyg, båtar och pråmar förankrade vid Packhuskajen. Och inte minst då Nordkaparen som patrullerade svenska farvatten under en tidsepok av kapprustning, järnridåer och kärnvapenhot.