Göteborg

Ullevi ser inte ut att bjuda på någon musikfest i sommar, men desto fler konserter kommer att hållas på andra håll runt om i staden.

Frågan som många besökare nu ställer sig är: Får man ta med sig handväskan?

Det var i november förra året som polisen införde ett totalförbud mot väskor på större evenemang på grund av den höjda risken för terrorbrott i Sverige.

Förbudet gäller sedan dess på idrottsevenemang, konserter och festivaler, men det nya kravet har också skapat förvirring.

Arrangörer tolkar förbudet på olika sätt samtidigt som beslut från polisregionernas tillståndsenheter förenas med olika villkor. Det gör att reglerna kan skilja sig mycket mellan olika evenemang.

Nytt besked från Liseberg

Inför sommarens konserter på Liseberg meddelades inledningsvis att inget väskförbud skulle råda. Efter det att Mitt i Göteborg gått i tryck kom dock nya besked.

Den 23 maj uppdaterade polisen på sin hemsida att man villkorar om väskförbud på ett avgränsat område i nöjesparken i samband med konserter.

Vidare skriver man:

"Det begränsade väskförbudet gäller endast besökare till konserter som arrangeras vid Lisebergs stora scen. Förbudet gäller också i ett avgränsat område under tiden konserten pågår. I övriga parken är det fortsatt tillåtet att ha med sig väskor.

De nya villkoren som meddelats Liseberg är ett resultat av den löpande dialog som polisen och Liseberg har om säkerhet utifrån det rådande omvärldsläget. Det är arrangören som ytterst ansvarar för säkerheten på sina arrangemang, polisen kan ge råd och stöd och besluta om villkor."

 – Det finns inget nytt i lägesbilden som föranleder vårt beslut. Däremot är vi och Liseberg överens om att göra långtgående ansträngningar i form av säkerhetshöjande åtgärder för att möta den omvärldssituation vi har idag, säger Max Olsson, lokalpolisområdeschef i Göteborg city i skrivelsen.

 – Därför villkorar vi nu om ett begränsat väskförbud för att ytterligare förstärka säkerheten när det samlas så mycket människor som det gör vid konserter säger Max Olsson.

Arrangörer inväntar besked

På Vi som älskar 90-talets Facebooksida förtydligar arrangören gällande regler för handväskor:

"Kort och gott får du ta med dig det som du får plats med i fickan in på festivalområdet."

För de som behöver ha med sig en större väska kommer det att finnas garderob utanför där man mot en avgift kan låsa in den.

När Diggiloo avslutar sommarturnén i Skatås i Göteborg den 24 augusti är besökarna däremot välkomna med hela picknickkorgen – men packningen måste vara lätt för värdarna att genomsöka.

– Man får ha med sig både picknick och varma tröjor inför kvällen, precis som vanligt, men det måste vara öppna enheter som cykelkorgar och skrindor och inga stängda väskor eller kylbagar släpps in, säger konsert-arrangören Patrik Krall.

Flera arrangörer, bland annat festivalen Way Out West i augusti, har uppgett att de fortfarande inväntar besked gällande väskförbudet och kommer därför att meddela sina konsertbesökare närmare inför evenemanget.

Frågan på stan:

1. Ska du gå på någon konsert i sommar?

2. Vad tycker du om väskförbud på större evenemang?

3. Hur skulle du lösa det rent praktiskt?

Nina Asadian, 28, Hisingen

Nina Asadian, 28, Hisingen

Dino Soldin

Nina Asadian, 28, Hisingen:

1. Inget som jag har planerat

2. Jag kan förstå det när det gäller större väskor, men gränsen tycker jag går vid kvinnors små handväskor. Sök igenom dem istället. Vi har ofta små eller inga fickor i sommarkläderna och behöver till exempel sanitetsskydd och även plats för nycklar, mobil och plånbok.

3. Jag kommer inte att gå på något event där jag inte kan ta med en liten handväska.

Stella Sköldberg, 18, Kungsbacka

Stella Sköldberg, 18, Kungsbacka

Dino Soldin

Stella Sköldberg, 18, Kungsbacka:

1. Jag ska gå på Way Out West.

2. Man känner sig tryggare med ett väskförbud, men det blir ju såklart lite omständligt vart man ska ha alla saker.

3. Man får helt enkelt välja kläder med större fickor så att det man behöver får plats.

Anastasia Marinkovic,19, Partille med Angelina, 4 månader och Sanja Marinkovic, 43 Örgryte

Anastasia Marinkovic,19, Partille med Angelina, 4 månader och Sanja Marinkovic, 43 Örgryte

Dino Soldin

Anastasia Marinkovic,19, Partille med Angelina, 4 månader:

1. Inget bestämt.

2. Jag vet inte riktigt, det pågår ju mycket diskussioner kring väskförbud just nu, men jag har ingen direkt åsikt om det.

3. Jag kommer nog inte behöva tänka på det.

Sanja Marinkovic, 43 Örgryte:

1. Inget jag har planerat.

2. Det finns egentligen inga nackdelar, utöver det att vi tjejer alltid har parfym, smink och hur mycket saker som helst i väskan. Men man behöver ju egentligen inte allt. Det blir säkrare med ett förbud.

3. Det är ju ett lyxproblem och man får anpassa sig.