Det är med all rätt. För det är smaken av livet och barndomen som har fått Lisa Wallén att fastna för den enkla rätten som hon presenterar i en ny och finare kostym.

– Det var alltid korv och bröd som hamnade på grillen när vi åkte skridskor på vintern eller hade picknick på någon en ö på sommarloven. En sen korv på 7:ans i tonåren är också en klassiker. Jag älskar korv och ville göra något coolare av det, en mer förädlad matlagning.

För alla tillfällen. Korv, bröd och topping. Det är kombinationen av fina råvaror, smaker och texturer som gör det festligt, menar Lisa Wallén.

För alla tillfällen. Korv, bröd och topping. Det är kombinationen av fina råvaror, smaker och texturer som gör det festligt, menar Lisa Wallén.

Malin Mörner

Korvkorg i alperna

Hon är kocken som efter att ha drivit en restaurang i London startade Cool Cats, en foodtruck som serverade hot dogs längs med Genèvesjön i Schweiz.

Konceptet växte och blev en restaurang i Chamonix i franska Alperna som med lokalproducerade råvaror serverar allt annat än en vanlig korv med bröd.

– Det finns så många alternativ! Korv av lamm, kyckling, fläsk eller vegetarisk och mängder av smakkombinationer och roliga sätt att presentera rätten på.

Kokboken bjuder på överraskande korvvarianter för alla tillfällen, vardag som fest. Här finns även recept på korvbröd, hemlig falafel, hemgjorda toppings, dippsåser och tillbehör såsom BBQ-sås, kimchi och pommes frites.

Inte en vanlig korv med bröd.

Inte en vanlig korv med bröd.

Malin Mörner

Ugnsbaka innan grill

Lisa tipsar också om hur man bäst förbereder korven för grillning.

– Jag använder oftast färsk korv och då grillar jag inte korven rå utan jag ugnsbakar den först i vin eller öl och örter . Snittar och vänder efter halva tiden så att alla smaker kommer in i korven. Själva grillningen behövs egentligen bara för att avsluta korven och ge smak.

Förutom att förvandla den till synes simpla rätten till en festmåltid vill Lisa Wallén uppmuntra läsarna att laga mat efter eget tycke och smak. 

– I kokboken finns många bra idéer men nästa kapitel är ditt. Om du älskar pyttipanna, fyll ett bröd och toppa med ketchup och ägg. Det finns inga gränser!