Är du sugen på en kaffe eller behöver en fårskinnspläd eller upptäcker att du har slut på prickig korv eller ved? Då kan du bege dig till Svartsö lanthandel på Svartsö, för där finns nästan allt man behöver. Precis som en klassisk lanthandel.

Butiken har drivits sedan 1978 av Sozy Newton Hedelin och hennes före detta man. Sedan 2010 är även Lena Hedelin, syster till exmaken, med på tåget. Innan dess var Lena anställd i butiken.

Mikael Fredriksson med border collievalpen Sickan, Sozy Newton Hedelin och Lena Hedelin.

Mikael Fredriksson med border collievalpen Sickan, Sozy Newton Hedelin och Lena Hedelin.

Pekka Pääkkö

Lokala krögaren tar över

Men nu börjar en ny era. För i januari tar Svartsöbon och ägaren till Svartsö krog, Mikael Fredriksson, över butiken. Han har köpt lanthandeln med tillhörande byggnader och kommer att driva den vidare i samma anda, berättar han.

– Det här passar bra in i mitt liv just nu. Jag har redan en verksamhet på ön som jag driver sommartid så nu får jag något att göra under vinterhalvåret också. Jag ska fortsätta sälja lokala råvaror och ha ett brett utbud, eventuellt utöka öppettiderna något.

En fördel med att driva både lanthandeln och krogen är att han kan utnyttja restaurangköket till att erbjuda mer lagad mat i både butiken och sommarkaféet..

– Övertagandet gör också att jag kan heltidsanställa en person. Hittills har jag bara haft säsongsanställda..

Sozy Newton Hedelin och Lena Hedelin har byggt om och utvecklat butiken genom åren så det de lämnar över nu är en central mötesplats för hela ön med massor av olika servicefunktioner. Kundkretsen består av fritids– och fastboende på Svartsö men också båtfolk som lägger till i gästhamnen och boende på öar runt omkring.

Mikael Fredriksson.

Mikael Fredriksson.

Pekka Pääkkö

"Ska sitta och dingla med benen"

De är ombud för Systembolaget, post och apotek och alla bofasta på ön – ett 40-tal hushåll – har sin postlåda vid affären.

– Det känns bra att Micke tar över och kunderna verkar lugna med beskedet också. Vi är 64 och 65 år och kan inte hålla på för alltid, säger Sozy Newton Hedelin.

– Vad vi ska göra nu? Jag kommer sitta här ute på bänken och dingla med benen och störa haha, och sen åker jag jorden runt! Nej, skämt åsido, bara att vara ledig en sommar ser jag fram emot, säger Lena Hedelin.

– Ja, det ska bli skönt att få tid över till annat. Som det är nu är vi sällan lediga, och jag kan inte minnas när jag var ledig en hel sommar, tillägger Sozy Newton Hedelin.

Pekka Pääkkö