Galleria. Skrapan på Götgatan bygger klätteranläggning modell större. Foto: Pressbild

Klättercenter och hantverksöl intar Skrapan

Nytt klättercenter, mikrobryggeri och kvartersbistro. Efter en tuff tid under pandemin satsar Skrapan på att bli en plats Södermalmsborna vill hänga dagen lång.

  • Publicerad 10:51, 1 dec 2021

Under senare tid har Skrapan sett flera butiker flytta ut och restauranger som försvunnit. När Mitt i pratade med förvaltaren Vasakronan i somras uppgav de dock att det inte bara var en effekt av pandemin.

Gallerian höll nämligen på att utveckla utbudet och att nya satsningar var att vänta.

Nu är det klart vad några av de nya etableringar är – kvartersbistron Jan Bertil, mikrobryggeriet Humble & Humle och klättercentret Moumo.

– Målet är att göra Skrapan till en ännu bättre mötesplats. En plats där man vill jobba, studera, shoppa, fika och träna. Helt enkelt hänga hela dagen. Det är ett arbete som pågår löpande, skriver Sofie Borg Landqvist, handelschef för Vasakronan i Stockholm, i ett mejl.

Så har det gått för Söders gallerior under pandemin

Klätterkoncept och samlingspunkt

Just nu pågår arbetet med att få de nya verksamheterna på plats. Till exempel ska Moumo öppna en klätteranläggning på 1600 kvadratmeter som sträcker sig över tre våningar med tillhörande restaurang, gym och yogastudio.

Jan Bertil tar Götgatan Stories plats i entréplan, och enligt Sofie Borg Landqvist är planen att det ska bli gallerians samlingspunkt.

– Alla aktörer kommer att bidra på ett bra sätt till det vi vill att Skrapan ska vara – en lokal mötesplats med ett utbud som svarar upp mot det kunderna efterfrågar och uppskattar.

Under pandemin vittnade flera hyresgäster i gallerian om att de haft det tufft att få allt att gå runt.

Det är ingen hemlighet att cityhandeln har haft en av de tuffaste perioderna någonsin, skriver Sofie Borg Landqvist, men menar att optimismen nu ökar och att kunderna har börjat hitta tillbaka.

Fyra nyheter i Skrapan

Kvartersbistro Jan Bertil

På entréplan, där Götgatan Stories tidigare låg, flyttar Jan Bertil in. De kommer ha 90 sittplatser, öppet hela dagen, och servera allt från frukost till middag. Menyn är inspirerad av medelhavet med skandinaviska inslag.

Öppnar i december.

Mikrobryggeriet Humle och Humle

Imperiet får ge plats åt hantverksöl. Här ska servaras öl på fat från mindre bryggerier välden över. Förutom dryck erbjuds säsongbetonade mindre rätter, lättare luncher och kaffe i lokalen med ungefär 40 sittplatser.

Öppnar i början av 2022.

Bouldergymmet Moumo

I Skrapan ska innerstans första fullskaliga bouldergym öppna. Konceptet omfattar även restaurang, yogastudio och gym. Verksamheterna tar plats på 1600 kvadratmeter över tre våningsplan.

Öppnar våren 2022.

Kvartersodlingen Cubegreens

Snart är det dags för skörd av lokalt och hydroponiskt odlade grönsaker. De ska säljas till lokala restauranger och butiker, men även privatpersoner ska kunna köpa grönsaker hem,

Första skörden sker i början av 2022.

Visa merVisa mindre