Stockholms stad meddelade under onsdagen att man tänker påbörja den pålning i vattnet som är det första steget till att bygga en ny cykelbro mellan Slussen och Gamla stan.

Trots SL:s varningar om att det är osäkert, litar staden på sin egen analys.

Ingen viker ner sig

SL sätter hårt mot hårt. Ett par timmar senare meddelade man att situationen tvingar dem att stänga av t-banetrafiken över Söderströmsbron medan pålningen pågår. Något man varnat för tidigare i veckan och nu alltså står fast vid.

SL varnar också för stora störningar i trafiken under byggtiden.

Tanken är att pålningen ska påbörjas 22 september och att arbetet sedan pågår i fyra dagar.

Brobråket: Regeringen fixade krismöte med S-topparna

Regeringen bjöd in ledare för region Stockholm och staden till ett möte om den nya gång- och cykelbron i Slussen. Det var efter det som parterna till sist lyckades avvärja stoppet i tunnelbanan, avslöjar Mitt i.

Infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD) bjöd in till mötet som ägde rum på Landsbygds- och infrastrukturdepartementet klockan 09 på tisdagsmorgonen.

Regionens ordförande Aida Hadžialić (S), kommunens ordförande Karin Wanngård (S), landshövding Anna Kinberg Batra och länsöverdirektören Åsa Ryding deltog alla i mötet, enligt inbjudan som Mitt i tagit del av.

Regeringen fick underrättelse förra veckan

Mindre än en timme senare publicerade SL ett pressmeddelande med beskedet om att provpålningen i Slussen skjuts upp – och att det planerade tunnelbanestoppet mellan Slussen och T-centralen den 22-25 september inte blir av.

– Förra veckan fick regeringen en underrättelse från Länsstyrelsen kopplad till stoppet, säger en källa i regeringen.

Det var efter det som infrastrukturministern Andreas Carlson kände sig tvungen att agera – och kallade till mötet, enligt Mitt i:s källa.

Regionrådet Adia Hadžialić tonar dock ner stadsrådets roll. I ett sms till Lokaltidningen Mitt i skriver hon att man redan var överrens med staden om hur man skulle gå vidare.

MITT I AVSLÖJAR

Ministern grep in – kallade till sig S-toppar för att lösa brobråket

Krismöte innan t-banestoppet avvärjdes.