Upprustningen av Kristinebergs IP har varit en långbänk men nu har staden beslutat att genomföra den.

Naturgräset ska ersättas av uppvärmt konstgräs, då den så kallade värmepisten flyttas från Stadshagens IP. Planen ska även breddas och få ny belysning för att idrottsplatsen för att klara arenakraven för spel i damallsvenskan i fotboll.

Friidrotten ska få nya teknikytor för längd- och höjdhopp, stav och kula. Samtidigt innebär det nya konstgräset innebär att diskus, slägga och spjut, kastas ut från arenan, vilket tidigare har kritiserats från Stockholms friidrottsförbund.

Däremot har staden beslutat att det blir sex löparbanor, som i det tidigare förslaget hade minskats till fyra.

https://www.mitti.se/nyheter/kristinebergs-ip-ska-rustas-for-160-miljoner/reptdn!OByYKSHa@sTzNKNDRi8zbA/

– Sedan den grönblå majoriteten fick makten har vi lyssnat på synpunkter från flera olika idrotter för att tillmötesgå så många önskemål som möjligt. Därför känns det riktigt bra att nu kunna skrida till verket med en väl genomarbetad upprustning av Kristinebergs IP, uppger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) i ett mailsvar.

Det, tillsammans med mark- och väganpassningar bland annat, har även gjort att notan ökat rejält. Från 56 miljoner kronor till 160 miljoner enligt det senaste beskedet. Men enligt idrottsförvaltningen har tillägget med löparbanorna bland annat inneburit ytterligare fördyringar, men hur mycket är sekretessbelagt då staden vill få in så bra anbud på jobbet som möjligt.

”Inte konstigt”, enligt Ernlund som menar eftersom de förbättrat den ursprungliga planen för upprustningen ”avsevärt”.

Stadens plan är att dra igång upprustningen i början av 2022, och att idrottsplatsen ska stå klar vintern 2023. Under tiden väntar evakuering för de föreningar som använder idrottsplatsen.

Hur ska staden få till det med tanke på den brist på plan- och idrottsytor som finns idag? 

– Friidrotten kommer hänvisas till anläggningar som Enskede IP, Stadion, Sätra IP och Spånga IP. För fotbollens del innebär det en del trixande och att flera föreningar kommer att få samsas om de idrottsytor som finns. Idrottsförvaltningens bokningsenhet har en dialog med alla berörda föreningar för att försöka lösa det så bra som möjligt för alla parter.”, uppger Karin Ernlund.