Järvas barn är drabbade av karies i högre utsträckning än andra barn i Stockholmsområdet, visar regionens tandhälsorapport från 2024.
8,6 procent av Järvas treåringarna hade karies, vilket visserligen är en minskning med 0,9 procentenheter jämfört med 2023 – men området sticker fortfarande ut.
I Skärholmen, som hade näst högst kariesandel bland treåringar, låg siffran på 6,6 procent. För hela regionen låg snittet på tre procent.
– Jag är ändå glad för siffrorna, för de tyder på att vi rör oss åt rätt håll. Även om det är en stor grupp kvar i Järva så har den minskat. Det visar att vi verkligen måste fortsätta arbeta intensivt med de här frågorna, säger Karin Fälldin (C), ordförande i tandvårdsberedningen i regionen.
"Kulturell fråga"
Tandhälsan har länge varit sämre bland barn i Järva och liknande socioekonomiskt eftersatta områden, sett i relation till resten av regionen.
Sedan 2022 kallas de barn som bor i dessa områden därför till en första tandläkarkontroll redan vid ett års ålder, i stället för när de fyller tre.
Det har, enligt Karin Fälldin, givit resultat, och kan vara en av förklaringarna till varför karies bland treåringar ändå minskat.
Bara knappt hälften av de som blir kallade kommer dock på besöken, enligt rapporten.
– Det beror ofta på att man inte vet varför man ska komma när barnet ändå bara har några mjölktänder i munnen. Det kan vara en kulturell fråga – Sverige sticker ut i att vi jobbar med förebyggande tandhälsa. I många länder, framför allt i asylinvandringsländer, går man bara till tandläkaren om det är akut. Den gruppen är stor i Järva, vilket kan vara en del av förklaringen, säger Karin Fälldin.
Höjt ersättningen
För att sprida information om tandhälsa till ännu fler vårdnadshavare har man därför nu höjt ersättningen till mottagningarna för 1- och 2-åringarnas tandläkarbesök från 600 kronor till 790 kronor.
– Förhoppningsvis kommer det leda till att mottagningarna får bättre förutsättningar att nå ut och lägga tid på att få in de som uteblir. Det gör de genom information via BVC och hembesöksprogrammet, exempelvis. Det är viktigt att informera om att vanor och bakterieflora sätts tidigt, man måste ta hand om sina mjölktänder, säger Karin Fälldin.
60 procent hade karies
Även bland Järvas 19-åringar var tandhälsan sämre i förhållande till snittet. Här hade drygt 60 procent kariesskadade tänder – den tredje högsta siffran i länet, där snittet låg på 48 procent.