En ficktjuv som härjat vid Globen och i City åkte dit i veckan. Foto: Collage: Mitt i

Känd ficktjuv greps av hungriga poliser

En notorisk ficktjuv hade fångats på övervakningsfilmer flera gånger under våren och vintern. Att han åkte fast berodde på att två civilklädda poliser råkade äta lunch på samma plats som tjuven, som bokstavligt talat fastnade med handen i kakburken.

  • Publicerad 16:00, 18 maj 2021

Det skedde av en slump. På en restaurang i Globen, där vanligt folk åt vanlig lunch smög en notorisk ficktjuv omkring och letade efter tillfälle. Men Globen är också en plats där polisen har ett stort kontor och det tillhör mer regel än undantag att poliser äter lunch någonstans bland restaurangerna.

Ute på just en sådan lunch var den civilklädde polisen Andreas Gran. Han såg hur en man rörde sig runt i lokalen på ett sätt som kallas "ett avvikande beteende".

– Gärningsmannen satt vid ett bord själv, utan mat. Sen plötsligt reste han sig och satte sig rygg mot rygg med ett annat sällskap, säger han.

Jackan på axeln-metoden

Detta var tjuvens metod. Att med sin egen jacka på axeln kunna rota igenom sina offers kläder utan att det syntes så bra för otränade ögon.

– Men för oss var det ganska lätt att se att något var på gång, säger Andreas Gran.

Han och en kollega följde efter ficktjuven. Mycket riktigt kunde de snabbt konstatera att han hade två mobiltelefoner som inte var hans.

Misstänkt för flera brott

Efter att polisen tagit med sig mannen kom det också fram att han var samma tjuv som gäckat både Globenpolisen och deras kollegor i city ett par månader. Han hade tidigare fångats på övervakningskamera en handfull gånger men alltid kommit undan.

– Det var lite tur att vi var där just då. Och lite kul, säger Andreas Gran som vanligtvis jobbar inne på kontoret snarare än att vara ute och arrestera folk.