Den 3 november fick Hägerstensåsenbon Kristina Pilo en kallelse till magnetröntgen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Först blev hon glad. Sedan såg hon att tiden hon kallats till redan hade passerat. 

– Jag skulle ha varit där den 1 november. Men eftersom brevet kom fram för sent missade jag tiden, berättar hon.

Av kallelsen framgår att brevet skickats den 21 oktober. Det tog alltså nära två veckor för Postnord att leverera det. För Kristina Pilo får det tråkiga följder.

– Jag har en skada i nackryggen som ska opereras. Men först ska jag röntgas och det finns ingen ny tid förrän i slutet av december. Jag vill inte vara gnällig men det är besvärligt för mig att allt skjuts upp, säger hon.

Slapp betala avgiften

Och det var inte första gången det hände. I mitten av september fick hon en kallelse till en röntgen hos Evidia Rosenlund på Södermalm. Den kom fram samma dag som hon skulle vara där, och klockslaget hade redan passerat.

– Jag blev så besviken. Men de var jättegulliga och sa att jag självklart inte skulle betala något eftersom det inte var mitt fel att jag missat tiden.Sedan fick jag en ny tid, berättar Kristina Pilo.

Även på Karolinska sjukhuset valde man att riva avgiften på 400 kronor, som man ska betala om man missar sin tid. Kristina Pilo har dessutom kommit överens med personal där om att de ska sms:a henne fem dagar innan hon får sin nya röntgentid i december – i fall den kallelsen inte heller kommer fram i tid.

Hon suckar lite när hon berättar det.

– Sms:et borde inte behövas. Men ända sedan i somras har jag märkt att det kan ta två veckor för post att komma fram. Det är riktigt dåligt. För inbjudan till mitt barnbarns dop tog det till och med tre veckor, säger hon.

 Kristina Pilo hade en röntgentid den 1 november, men fick kallelsen den 3 november.

Kristina Pilo hade en röntgentid den 1 november, men fick kallelsen den 3 november.

Angie Gray

Många har drabbats

Kristina Pilo är inte ensam om att vara missnöjd med Postnords posthantering. Ämnet har under hösten debatterats i sociala medier, där invånare i bland annat Aspudden, Midsommarkransen, Hägerstensåsen och Örnsberg berättat om försenade brev och paket. Mitt i har också fått ett antal mejl och telefonsamtal från Hägerstensbor, om postproblemen. Egenföretagare har berättat hur de fått vänta på viktiga brev i veckor. Andra har, precis som Kristina Pilo, missat läkartider.

Post blir liggande

Det har också hänt att födelsedagsfirare fått alla grattiskort två veckor för sent och att prenumererade tidningar nått adressaten långt efter att de kommit ut.

– Jag ringde Postnords kundtjänst när jag råkade för det här, men telefonkön var så lång att jag gav upp, säger Kristina Pilo.

Tidigare i höst publicerade Mitt i en artikel där brevbärare slog larm om en svår arbetssituation sedan Postnord infört varannandagsutdelning. I den berättade också Niklas Robertsson, facklig representant och vice ordförande i Seko Postklubb Stockholm, om det ansträngda läget på Postnords postkontor i södra Stockholm.

"Låg grundbemanning"

Han menade att utdelningsdistrikten ofta är för stora och grundbemanningen för låg, vilket ställer till det extra mycket under perioder med hög sjukdomsfrånvaro.

När brevbärarna inte hinner med blir posten liggande på postkontoren – och det händer att frustrerade människor tar saken i egna händer.

– Jag har grannar som väntat länge på post och som gått till postkontoret här på Hägerstensåsen och bett att få sin post. Då har personalen där hjälpt dem, för breven fanns där, säger Kristina Pilo.

På senare tid har hon också märkt att posten hamnar i fel postlåda, oftare än förr. Hon har flera gånger gått över till grannar med brev som felaktigt hamnat hos henne.

– Det är slarvigt och beror säkert på att brevbärarna är stressade. Men man måste vara väldigt noggrann när man delar ut brev, det är ju jätteviktigt att de hamnar rätt. Hade jag varit på semester hade ju breven blivit liggande hos mig, säger hon.

"Vi levde inte upp till kraven i Hägersten"

Postnord har haft stora problem med bemanningen i Hägersten både under sommaren och hösten, medger distributionsområdeschefen Erik Fogelström. "Vi levde inte upp till kraven", säger han.

Stor brist på personal orsakade postkaoset i Hägersten under sommaren och hösten. Erik Fogelström, distributionsområdeschef i Stockholm City, berättar att hög sjukfrånvaro kombinerat med flera uppsägningar ställde till det.

– Det var väldigt många som var sjuka. När hösten kom var det dessutom många som sade upp sig för att börja studera sedan de kommit in på olika utbildningar. Vi hamnade efter med rekryteringen, men nu är vi ikapp, säger han.

Företag i omvandling

Som framgår av Mitti:s artikel anser fackliga företrädare att en alltför låg grundbemanning också är en viktig orsak till problemen med försenade brev.

Erik Fogelström delar inte den bilden. Däremot betonar han att Postnord är ett företag under omvandling, på grund av dem minskade brevmängden, och att den resan inte är smärtfri.

– Vi ställer om från ett företag som mestadels levererade brev till ett företag som levererar varor och tjänster i form av logistikprodukter, men som också delar ut brev. Det påverkar definitivt. Men vi har ett samhällsuppdrag att sköta och det är otroligt viktigt att brev kommer fram i tid. Vi levde inte upp till kraven i Hägersten under den besvärliga perioden.

Stabilt läge

Problemen i Hägersten var som störst under vecka 35–42. Nu ska de vara lösta och breven komma fram i tid, enligt Erik Fogelström.

– Sedan ett par veckor kan vi bemanna alla befattningar. Läget är stabilt och vi kan leverera som vi ska igen. Det känns tryggt, säger han.

Distributionsområdeschefen ger en eloge till de brevbärare som arbetat hårt för att hinna med så mycket som möjligt under de tuffa månaderna.

– De brevbärare som har varit på plats har slitit otroligt bra, säger han.

Viktig service. Att dela ut posten i tid är en viktig samhällsservice.

Viktig service. Att dela ut posten i tid är en viktig samhällsservice.

Mostphotos

"Vi levde inte upp till kraven i Hägersten"

Postnord medger stora problem med bemanningen i Hägersten både under sommaren och hösten.