Mitt i har tidigare berättat om besvikelsen många i Rotebro kände när de två kameror polisen satte upp i centrum i höstas monterades ner efter bara tre månader.

Samtidigt har Sollentuna kommun ansökt om att få sätta upp egna kameror i Rotebro, utan tidsbegränsning.

Men det verkar som att även handläggningstiden saknar tidsbegränsning – för det var över ett år sedan ansökan skickades in och ännu har kommunen inte hört ett knyst från Integritetsskyddsmyndigheten som har hand om tillstånd för kamerabevakning.

Så Rotebro var en väl vald plats när regeringen skulle presentera sitt förslag om lättnader för kamerabevakning.

"Vi vet att de gör nytta"

Kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna Henrik Thunes (M) fick inleda med den lokala infallsvinkeln.

– I Rotebro har det hänt en hel del med misshandel, knivskärningar och folk som har sprungit och jagat varandra på kvällarna. Det mesta är nog drogrelaterat och drabbar inte andra invånare, men för ett och halvt år sedan kastades en handgranat in i en bostad där en mamma och två barn låg och sov. Då kände vi att vi måste göra något, säger han.

Det var efter det som kommunen ansökte om att få sätta upp kameror, men man väntar alltså fortfarande på besked.

Vill ta bort tillståndskraven

Därefter riktades det samlade medieuppbådets uppmärksamhet mot de fyra företrädarna för Tidöpartierna som var med på visiten i Rotebro: Justitieministern Gunnar Strömmer (M), ordföranden i justitieutskottet Richard Jomshof (SD), KD:s rättspolitiska talesperson Torsten Elofsson och L:s rättspolitiska talesperson Juno Blom.

Välbevakat besök. Så här såg det ut när företrädare för Tidöpartierna höll pressträff i Rotebro i torsdags.

Välbevakat besök. Så här såg det ut när företrädare för Tidöpartierna höll pressträff i Rotebro i torsdags.

Tomas Stark

– Vi vill ta bort tillståndskraven. På så sätt blir det enklare för kommuner och regioner att kameraövervaka, och de kan agera mer snabbfotat, säger Gunnar Strömmer.

Utredning ska vara klar om ett år

I dag måste man alltså söka om tillstånd, en process som kan ta lång tid. I framtiden vill Tidöpartierna se en motsatt ordning, att kommuner först ska kunna sätta upp kameror och att det senare kontrolleras att allt gått rätt till.

Man vill även sänka kraven för polisen att bedriva kameraövervakning.

Nu tillsätts en utredning som ska vara klar senast i april 2024 och tanken är att den nya lagstiftningen ska vara på plats 2025.