Inte bara polisen utan även kommunen har alltså ansökt om att få sätta upp permanenta kameror i Rotebro. Och det gjordes för över ett år sedan.

– Det tar otroligt lång tid. För några år sedan ville vi sätta upp kameror i Edsberg. Då tog det ett och ett halvt år att få besked, och då fick vi nej av länsstyrelsen som inte tyckte att det var utrett att Edsberg var ett tillräckligt otryggt område, säger Henrik Thunes.

Fritidsledarna som under hösten höll till i en bostadsrättsförenings lokal i Rotebro har flyttats till Edsberg. Det berättar kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nyman (KD).

– Där var det en tillfällig fritidsgård i Arena Edsberg men det blev stökigt och den fick stänga för att personalen i biblioteket skulle känna sig säkra och få arbetsro. Just nu är det en fritidsgård i Edsbergsskolan i stället.

Fritidsgård ska öppnas

Thomas Nyman berättar att det ”jobbas aktivt” på att kunna öppna en fritidsgård även i Rotebro.

– Men vi söker inte bara en lokal utan rätt lokal, säger han.

Både Thomas Nyman och Henrik Thunes bedyrar att kommunledningen inte har prioriterat bort Rotebro bara för att trygghetssatsningar har koncentrerats till Tureberg och Edsberg de senaste åren.

– Vi har inte lämnat Rotebro i sticket, säger Thomas Nyman.

Tureberg och Edsberg är med på polisens lista över utsatta områden. Men inga kommundelar ska glömmas bort, menar Henrik Thunes.

– Rotebro är jätteviktigt och vi kommer att genomföra flera trygghetsinsatser där också, säger han.

Beslut om "kraftsamling"

I förra veckan tog kommunstyrelsen beslut om en ”kraftsamling för att utveckla centrala Rotebro”. Man vill vi se mer attraktiva mötesplatser, utvecklat näringsliv och tryggare utemiljöer.

Kommunledningskontoret fick i uppdrag att se om en BID-förening kan startas. BID står för (Business Improvement District) och metoden bygger på att kommunen ska samarbeta med fastighetsägare, boende, företagare, polisen och andra aktörer för att ”öka områdets attraktivitet och stärka tryggheten”.