– De fullständigt skiter i alla som bor här i Rotebro, säger Anna Gudopoulou, ordförande i Brf Ritaren och sedan länge starkt engagerad i tryggheten i Rotebro.

Lokaltidningen Mitt i berättade i januari i fjol att kommunen hade ansökt om att få sätta upp övervakningskameror i Rotebro centrum. Handlarna var undantagslöst positiva.

Och i höstas sattes två kameror upp – en i hörnet av Hemköps huskropp och en vid Ekens Kök & Bar lite längre in på Gillbostråket.

Bara skylten kvar

Men i julas upptäckte Anna Gudopoulou att de efterlängtade kamerorna redan hade plockats bort igen.

– Skylten sitter kvar vid Ekens, men kameran är borta. Och alldeles nyss stod de och dealade där, säger hon med en suck.

Stefan Källstigen

När Anna Gudopoulou undersökte saken närmare visade sig att det inte var kommunens kameror som kom upp i höstas utan polisens, och att tillståndet var tidsbegränsat till tre månader.

– Det är så tråkigt, allt börjar om på ruta noll igen, säger hon.

Fritidsledarna också borta

Utöver kamerorna försvann även de fritidsledare som fanns i Rotebro, också de i julas.

– De fick låna en lokal gratis av oss i bostadsrättsföreningen, men projektet tog slut vid årsskiftet. Jag tror aldrig att det kom några ungdomar till lokalen, men de gjorde ändå ett bra jobb och det var en trygghet att de fanns här, säger Anna Gudopoulou.

Här fanns fritidsledare i höstas, i Brf Ritarens lokal på Kung hans väg, men inte längre. "Jag ruttnade och sa att vi har en lokal vi kan låna ut, men sedan tog visst projektpengarna slut", säger brf:ens ordförande Anna Gudopoulou.

Här fanns fritidsledare i höstas, i Brf Ritarens lokal på Kung hans väg, men inte längre. "Jag ruttnade och sa att vi har en lokal vi kan låna ut, men sedan tog visst projektpengarna slut", säger brf:ens ordförande Anna Gudopoulou.

Stefan Källstigen

En fritidsgård ska visserligen öppnas i Rotebro, det är bestämt, men än så länge saknas lokal.

– Det dräller ju av tomma lokaler här. Och det behövs verkligen. Det gäller att fånga upp dem som är på väg in i eländet, med dem som redan är inne i det är det nog kört, säger Anna Gudopoulou.

Drogförsäljning och häng

Hon är genuint orolig för framtiden. Drogförsäljning kan förekomma öppet i centrum och killar i nedre tonåren hänger i närheten, berättar hon.

– Det är bara en tidsfråga innan de här ungarna har vapen i händerna. Jag vet många som inte vågar gå ner till centrum efter klickan 17 och jag låter inte mina barnbarn ta tåget hit när de ska komma och hälsa på.

Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna, berättar att tillståndet för kamerorna som sattes upp i höstas mycket riktigt bara gällde i 90 dagar. Men också att polisen jobbar för att få till en permanent kameraövervakning i Rotebro centrum.

– Men det är långa handläggningstider, konstaterar han.

Märkte ni att kamerorna hjälpte?

– Ja, det blev skillnad från en dag till en annan. Kameror gör inte att brottsligheten försvinner, narkotikahandel och häng flyttas bara, men det hjälpte oss då vi kunde följa flödet centralt. Såg vi att något hände kunde vi skicka en patrull för att förebygga eller i alla fall avstyra i ett tidigt skede.

Däremot hjälper inte kameror när det gäller att komma till rätta med den djupgående problematiken, menar Kristian Bergström.

– Det behövs också att man återtar den sociala kontrollen av torget, att människor är där, säger han.